Skidåkning på gränsen i Riksgränsen

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

När skidorterna i Europa börjar skönja slutet av säsongen har den precis börjat i lappländska Riksgränsen. Inom skidkretsar har orten alltid haft kultstatus – inte minst för naturupplevelserna som området bjuder på – men självklart också tack vare den unika och omfattande off-piståkningen som finns just här. Många åker också hit för längdåkningen och det finns gott om fjäll- och dalturer att välja mellan.  

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Hotellets liftsystem öppnar från mitten av februari och håller öppet ända fram till midsommarhelgen. Och eftersom Riksgränsen ligger högt upp på norra halvklotet, kan man framåt slutet av säsongen dessutom åka skidor i midnattssolens vackra sken. 

På sommaren tar helt andra aktiviteter vid och då kommer gäster från hela världen för att vandra, cykla, fiska, klättra eller bestiga några av områdets höga bergstoppar (sju av topparna når 1300 m ö h). 

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

"Gränsen" öppnade redan 1928 som en av Sveriges få skidanläggningar och 1935 startade också landets allra första skidskola. Första liften invigdes 1952 och idag finns 6 liftar och 17 pistade nedfarter. 

Man kan också ta helikopter till några av flera närliggande fjälltoppar där också Kebnekajse ingår som alternativ. Heliski-åkningen börjar i mitten av mars och håller på till maj. Hundspann och skoteråkning arrangeras också genom hotellet.

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

After Ski, då? Jo, i Riksgränsen är den legendarisk. Baren och nattklubben "Grönan" drar som en magnet och här samlas alla för att snacka om dagens åk och dricka en kall pilsner eller en varm chokladdrink. Det går också att äta i baren och på menyn finns bl a en saftig burgare som mättar fint. Framåt kvällen förvandlas Grönan till nattklubb med ett rejält dansgolv och bakom bardisken ser ett gott gäng bartenders till att inte en strupe lämnas torr.

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Det finns två hotell att välja mellan i Riksgränsen. Det stora har alla tänkbara bekvämligheter. Förutom flera rumsstorlekar och lägenheter att bo i under skidsemestern, finns också en modern spa-anläggning med pool, bastu och bubbelbad (både inomhus och ute), motionsrum, restaurang, kafé och en butik som säljer mat, kläder och souvenirer. 

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Men det är det mindre boutiquehotellet Meteorologen som utmärker sig i Riksgränsen. Där finns 14 helt unikt inredda rum av varierande storlek att välja mellan och bor man på Meteorologen, är det till den lilla läckra barloungen och matsalen som man längtar efter en dag på fjället. Och det är här – i vad som måste vara ett av Sveriges minsta kök, som Riksgränsens kulinariska upplevelser kreeras kväll efter kväll till gästerna i den smakfulla och ombonade matsalen. Till rätterna serveras dryck från en diger, välanpassad vin- och öllista. 

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Det går inte att jämföra Riksgränsen med andra skidorter i varken Sverige eller på annat håll i världen. Naturupplevelsen, atmosfären och framförallt skidåkningen är verkligen unik och kompenserar väl för den relativt långa och kostsamma resan till ett av Europas sista vildmarker.

Riksgränsen - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Riksgränsen ligger nordväst om Kiruna nära gränsen till Norge. Hit tar man sig enklast med flyg till Kiruna och vidare med tåg eller hyrbil till hotellet. Har man gott om tid, gård det också att åka tåg genom Sverige. Också det en fin naturupplevelse. 

www.sj.se
www.sas.se
www.stromma.se/sv/Riksgransen

Text och foto: Joakim Lloyd Raboff