TUR 2011 – en liten rapport

TUR-mässan har i år satsat mycket på att hämta kraft i kvalitativa möten. Riktade insatser har genomförts mot konferens- och mötesbokare med kravet att de måste boka in ett visst antal möten med mässans utställande företag. 

Ändå känns det framförallt som att det är bakom kulisserna det händer – festandet och nätverkandet utanför mässgolvet. För några spektakulära monterbyggen syns knappt till år 2011, det osar helt enkelt inte lika mycket pengar och framtidstro i år. Men det kan också bero på att hela resebranschen är kollektivt bakfull efter torsdagens stora och traditionsenliga TUR-fest (vi besökte mässan på fredagen).  

Visit Britain har exempelvis gått från jätteyta till att inte ha någon fast plats alls, så när de tar emot journalister är det i en av konferenslokalerna. Däremot satsar man mer på det bröllop som äger rum i prinsens anda, mellan ett par från Solna som förevigade sin 28 år gamla förlovning live i mässhallen.

Visit Britains aggressiva resursallokalisering har sin grund i de enormt tuffa sparkrav som numera åligger den brittiska regeringen. Destinationsmarknadsföraren VB har fått kapa sina resurser med 30 procent, samtidigt som man alltså både rustar för kungligt bröllop 2011 och olympiska spel 2012. 

Prins William förlovade sig med sin Cate så sent som i november 2010, och redan den 29 april 2011 är det alltså dags för bröllop – förbluffande kort varsel för ett evenemang som beräknas bänka ungefär 4 miljarder tv-tittare. Dessutom ger det England och Storbritannien möjlighet att visa upp sig från sin allra mest glänsande sida, med tunga historiska byggnader och monument i bakgrunden när brudparets kortege slingrar sig längs Themsen. 

Andhämtning och avvaktande inför vad som skall alltså. Lite så var stämningen generellt på mässan. Hoppas att det var ett mellanår och inte ett ödesår.