Ett Thailand bortom turistparadisen

THAILAND: Mae Kampong Village

Vi är många som besökt Thailand och mötts av oräkneliga portätt av den nuvarande thailändska kungen Bhumibol Adulyadej. På reklamskyltar, på caféer, i butiker, på hotell. Likadant är det i hela landet. Men har ni någonsin tagit reda på varför?

Faktum är att kung Bhumibol Adulyadej i teorin är helt utan maktbefogenheter, precis som vår egen kung Carl XVI Gustaf. Men det är skillnad på teori och praktik. I praktiken uppfattas nämligen Bhumibol Adulyadej som en ”gudakonung”, en reinkarnation av guden Shiva. Det är med andra ord ingen man talar illa om i landet.

Kungatronen har han haft i 65 år, vilket gör honom till världens längst regerande monark. Otaliga är de goda insatser han gjort för det thailändska folket under sin regeringstid. I synnerhet för den fattiga befolkningen i nordöstra Thailand. Området ingick länge i den gyllene triangeln där den fattiga befolkningen livnärde sig på att skövla stora skogsområden till förmån för vallmoodlingar och opiumframställning. Idag har kungen lyckats ändra på den negativa trenden genom olika hjälpinsatser som gynnat både naturen och jordbrukarna.

Resekoll har besökt en av de byar i norra Thailand som fått ett rejält ekonomiskt uppsving till följd av kungens hjälpinsats. Mae Kampong Village ligger drygt en timmes bilfärd från Chiang Mai, huvudstad i provinsen med samma namn. Här sker inte längre någon skogsavverkning utan endast ekologisk plantering av enklare grödor som lämpar sig för bergsklimatet. Allt handlar om hållbar utveckling och om att bevara naturen i sin ursprungsform. Intäkterna som kommer från te och kaffeplanteringar är idag de vanligaste inkomstkällorna i byn.

 

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
En av byns jordbrukare ser över sina kaffeodlingar.

Mae Kampong Village har dock blivit en förebild för många andra byar i landet till följd av en annan framgångsrik verksamhet; Home Stay. Verksamheten som ingår i begreppet ekoturism går ut på att bybor öppnar sina hem för besökare för att visa upp sin vardag. I Mae Kampong Village ingår 20 av totalt 134 hus i Home Stay-projektet, vilka turas om att ta emot gäster. För de besökare som inte önskar stanna över natten finns även möjlighet att besöka byn över dagen.

Vår värd för natten heter Pong. Hon tar emot oss en regnig eftermiddag och när vi stiger ur bilen känns klimatet uppe i bergen nästintillt svalt. För första gången på länge åker långtröjan på och vi börjar vår korta promenad upp till Pongs hus.

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
Pong vid husentrén.

Pongs engelskakunskaper är begränsade men vi lyckas som så ofta komma en bra bit med leenden och gester. Hon visar oss till våra rum med madrasser på golvet. Därefter tar vi oss till byns samlingslokal där vuxna och barn dansar och sjunger för oss i en välkomstceremoni.

Morgonen därpå dukar Pong fram frukost till oss. Frukt, ägg, kaffe från byn och toast. Vi förstår att detta antagligen inte är hennes normala frukost utan att hon under åren som värdinna lärt sig mer om västerlänningars frukostvanor. 

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se

Två kilometer längre upp i bergen ligger Mae Kampong Waterfall, vars topp vi når genom en rätt ansträngande promenad uppför många och branta trappsteg. På vägen mot toppen möter vi en 67-årig man som cyklat hit från från Chiang Mai, omkring 55 km härifrån. Vi får reda på att Thailands brantaste väg går att finna i Mae Kampong Village. Innan vi hinner fråga om detta är hans recept att hålla sig ung slänger han sig leendes på cykeln och ger sig av igen. Tillbaka mot hemstaden Chiang Mai.

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
Pigg 67-åring på genomresa.

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
Nedre delen av Mae Kampong Waterfall.

På vägen ner mot byn blir vi guidade runt flertalet kaffe- och teodlingar. Vi slår oss ned på ett av de enklare caféerna i byn och blickar ut över ett enastående landskap. Luften känns som rena rama hälsokuren. Som sällskap till fikat får vi höra berättelsen om Buddha och hur buddhismen präglar den thailändska kulturen.

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
Lokalproducerat kaffe, Kampong Coffee 100 % Arabica.

Strax innan avfärd lagar Pong till en lunch bestående av wokade grönsaker, ris och färsk mango. Besöket har berikat såväl vårt som Pongs liv. Vi har fått en inblick i det liv hon lever som jordbrukare med en månadslön på motsvarande 1 600 kronor.  

Pong har genom vårt besök fått mer klirr i kassan. Vi kan dessutom vara helt säkra på att alla pengar vi spenderat under vår vistelse kommer byborna till godo. Pong summerar livet i Mae Kampong Village med orden; ”visst är vi fattiga rent ekonomiskt men däremot är vi väldigt rika i våra hjärtan”.

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
Den leende grannfrun.

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
Ett av byns syskonpar.

Missa inte:

Thailand, Chiang Mai - Photo: Hedvig Blext, Resekoll.se
I Pattaya finner du den högsta och längsta linbanan i Thailand.

För er som är nyfikna på att utforska djungeln i Mae Kompong 120 meter från ovan i ett hisnande tempo rekommenderar vi er att besöka The Flight of the Gibbon. Med linbanan har man velat imitera de långarmade apornas (Gibbon) liv i djungeln. Verksamheten syftar till att bevara balansen i Thailands regnskogar genom återplantering av inhemska träd och stöd av utbildningar inom ekologi. 10 procent av vinsten går till att skydda de långarmade apornas liv.

Informationstexten om linbanan lyder; ”regardless of how safe it is, if you donʼt like heights, this probably isnʼt the tour for you”. Jag som är extremt höjdrädd tog mig trots detta igenom de två timmarna i luften med klätterselet som min bästa vän. Visserligen smått chockad och utan att yppa ett ord förrän jag åter stod på marken. Någonstans på vägen fick jag ett oförglömligt möte med en långärmad apa tillsammans med hennes unge. Så här i efterhand kan jag konstatera att dina värsta rädslor kan bli dina bästa vänner.

Text och foto: Hedvig Blext

7 thoughts on “Ett Thailand bortom turistparadisen”

  1. Malaga – Vad roligt att du tycker det! Det tackar jag för 🙂

  2. Hedvig,
    Du är en duktig fotograf och det var extra roligt att se bilderna, du berättade ju en del om resan när vi sågs´

    🙂 Helén

  3. härligt att följa din reseblogg, åker ensam till Chiang mai vid midsommar . Kommer du ihåg namnet på din homestay vid Mae Kampong? tacksam för svar Bästa hälsningar Louise

Kommentarer inaktiverade.