Warnemünde – spasemester i Tyskland

Summa summarum, det blev en minnesvärd sommar, men alltför många fikapauser och slappande i hängmattan lämnade spår efter sig. För att sparka igång en mer aktiv höst bokar jag in en hälso- och kurhelg i Östersjöorten Warnemünde.

Warnemünde är en stadsdel i norra Rostock i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Sedan 200 år tillbaka har semesterfirare vallfärdat till den populära kurbadorten. Det milda klimatet, den salthaltiga och fuktiga havsluften, de små temperaturskillnaderna under året och de många soldagarna bidrar till att turister reser hit året runt.

Vid ankomsten överraskar staden mig med sin 150 meter breda sandstrand som även är den längsta på hela Östersjökusten. En solig dag är vyerna och ljuset här överväldigande.

Och havsluften: Den är så uppfriskande att jag känner mig hälsosammare redan innan jag hunnit smaka på hälsodieten, sprungit längs strandpromenaden eller hunnit besöka den Östersjöinspirerade spabehandlingen.

Warnemündes strand är fylld till bredden med de för Tyskland typiska strandkorgstolarna som har sitt ursprung i just Warnemünde. Idén till korgstolen föddes år 1882 efter att hovkorgmakaren Wilhelm Bartelmann fått en förfrågan från en reumatisk dam. Hon efterfrågade en bekväm strandmöbel så att även hon kunde få njuta av den friska havsluften och solen. Resultatet visade sig bli en succé, idag går strandkorgstolarna att hitta över hela landet och de exporteras till många länder runt om i världen.

Beach in Warnemünde - Resekoll.se 

Femstjärniga Hotel Neptun, som på håll liknar ett vitt jättekomplex, är beläget ett stenkast från Warnemündes strand. Under DDR-tiden var hotellet ett populärt tillhåll för högt uppsatta politiker och deras familjer. Trots sina 350 rum, samtliga med havsutsikt, var efterfrågan betydligt större än tillgången under DDR-tiden. Ett angenämt problem som tycks att ha fortsatt eftersom alla rummen visar sig vara bokade då jag checkar in på hotellet.

Pool i Warnemünde - Resekoll.se 

Jag bokar in en Thalasso-spabehandling. Thalasso är en sorts hälsofilosofi där havsvatten, alger och salt från Östersjön ingår i behandlingarna. Det handlar helt enkelt om att ta tillvara de hälsobringande effekter som havets resurser anses ha på oss människor. Hotel Neptun är den ende Thalasso-certifierade utövaren i Tyskland. En underjordisk rörledning mellan havet och hotellets spa förser inomhuspoolen och behandlingsrummens badkar med färskt havsvatten. Jag kliver ner i poolen. Det smakar salt och utsikten är mäktig. I Thalasso-filosofin ingår, utöver spabehandlingar, även en hälsosam Thalasso-diet och fysisk träning. Helgen är med andra ord redan schemalagd. 

Thalassodiet - Resekoll.se Photo: Hedvig Blext
Ett smakprov från Hotel Neptuns Thalasso-diet: Rökt anka med sötsur sås baserad på röda vinbär.

Det nordtyska köket, med influenser från alla väderstreck, har under senare år blivit något att räkna med inom den gastronomiska världen. Tyskland som land ligger på andra plats i Guide Michelin, vad gäller antalet trestjärniga restauranger. I Warnemünde märks ett tydligt fokus på lokalt producerade och ekologiskt odlade råvaror och produkter. På såväl finare restauranger som på snabbmatsställen finns ett stort utbud av färskfångad östersjöfisk.

Då det gäller Warnemünde är en sak är säker: Är du ute efter en aktiv semester och uppskattar havsrelaterade aktiviteter lär du inte bli besviken. Under sommarmånaderna är förhållandena ofta perfekta för aktiviteter som vindsurfing, kitesurfing, dykning, simning och beachvolleyboll.

Tack vare det milda klimatet går det vanligtvis att springa och promenera längs strandpromenaden och golfa under årets alla månader. Warnemündes två år gamla golfbana ligger endast 3 km från staden centrum. 27-hålsanläggningen består av tre slingor. Grit Breuer, fd. världsmästarinna i 400 meter, jobbar idag som golfkoordinator på banan. Chansen är därför stor att ni möter henne när ni bokar in en golfrunda.

Alter Strom - Resekoll.se
Alter Strom, småbåtshamnen i Warnemünde.

Många seglare menar att Warnemünde är en av de bästa platserna att segla på i de baltiska vattnen. I början av juli varje år arrangeras Warnemündeveckan då den internationella seglingseliten samlas. Under nio fullspäckade dagar bjuds besökare på högklassiga surf -och sportevenemang, konserter, scenuppträdanden, färgsprakande promenadstråk och livliga strandpartyn.

En annan stor seglarhögtid i Warnemünde är Hanse Sail. Denna maritima folkfest äger rum i Rostock och Warnemünde under det andra veckoslutet av augusti. Stora segelfartyg, museifartyg och traditionella seglare anländer då från hela världen. Om du vill uppleva den äkta regattakänslan ombord finns det möjlighet segla med mellan Warnemünde till Kühlungsborn och tillbaka.

För den kultur- och historieintresserade rekommenderas ett besök på hembygdsmuseet som ligger i en fiskarstuga från 1767. Som utställningsbesökare får du en inblick i det liv som fiskare och sjömän levde under tidigare sekel och hur Warnemünde utvecklats från fiskeby till kurbadort. 

Samma morgon som hemfärden äger rum går jag ner till stranden. Det har enligt mitt tycke börjat bli lite väl kyligt för ett bad men vart jag än vänder mig möts jag av synen av entusiastiska vindsurfare, soldykare och badgäster. Det verkar vara ett bra tag kvar tills människor tänker överge Warnemündes sandstrand. Och undra på det! Den friska havsluften och utsikten är den perfekta sinnebilden av en stärkande semester. Det blir ännu ett minne att plocka fram då hösten och den snålkalla blåsten gör sina intåg på riktigt.

 Warnemünde beach - Resekoll.se Photo: Hedvig Blext
Vy över Warnemündes strand.

Tips för spa-älskare 
Extra förmånligt är det att boka spa-besök under höst och vinter. Då finns det många specialerbjudanden under mottot "Kortsemester med långtidsverkan".

Resa hit
Warnemünde är en bra utgångspunkt för den som önskar besöka den glödheta huvudstaden Berlin så varför inte kombinera den lugna semestern vid havet med pulsen i storstaden.

För den bilburne
Färja med Scandlines Helsingborg-Helsingör (turen tar ca 20 min) eller Öresundsbron, Malmö-Köpenhamn. Scandlines färjor trafikerar sträckan Gedser (Danmark) – Rostock (turen tar 1 tim 45 min). Från Rostock tar det sedan ca. 20 min till Warnemünde. Det går även att ta Scandlines färja från Trelleborg till Rostock (turen tar ca. 6 timmar).

Flyg + tåg
RyanAir – Skavsta – Lübeck (130 km Lübeck – Warnemünde)
SAS / Lufthansa – Stockholm – Hamburg (200 km Hamburg – Warnemünde )
German Wings – Stockholm – Berlin (ca 240 km Berlin – Warnemünde)
SAS – Göteborg – Hamburg (200 km Hamburg – Warnemünde)

Tåg går mellan Lübeck och Warnemünde, Hamburg och Warnemünde samt mellan Berlin och Warnemünde. Se mer på Deutsche Bahn

Text: Hedvig Blext
Foto: 1, 2, 3, 5 – Pressbilder / 4, 6 Hedvig Blext