Gotland – mer än bara Visby

RESEKOLL PÅ GOTLAND Nu när vinterhalvåret tagit ett ordentligt grepp om oss, känns det helt rätt att börja tänka på sommaren 2012. För mig är den intimt förknippad med ett besök till en av Sveriges mest unika platser, Gotland.

Dom allra flesta som åker till Gotland kommer inte mycket längre än till medeltida staden Visby. Inget fel i det – men gutarnas ö erbjuder så mycket mer än bara lojt hamnhäng och intensivt nattröj.

Cirka 90 km från svenska fastlandet – mitt ut i Östersjön – ligger magiska Gotland. Det är hit du skall åka för att uppleva något av det mest unika som Sverige kan erbjuda. Särskilt under våren eller hösten när det känns som om man har ön helt till sig själv.

Gotland, Resekoll.se - Photo: Joakim Lloyd Raboff

Gotland lockar besökare året om och ön har egentligen ingen lågsäsong. Bara under 2010 åkte runt 2 miljoner personer till och från Gotland. Förutom att sola och bada på Sveriges solsäkraste destination, kommer också många besökare hit för att bl a fiska, klättra, dyka och rida.

Det bor runt 57 000 människor på Gotland och utöver världsarvsstaden Visby, med drygt 20 000 invånare och ett rikt krog- och kulturliv, finns också flera byar utspridda över hela ön. Och det är just på landsbygden som den gotländska idyllen är som allra mest genuin.

Gotland, Resekoll.se - Photo: Joakim Lloyd Raboff 

Intresserade av arkeologi och arkitektur kommer verkligen att njuta på Gotland. Hela ön är bokstavligt fylld av ruiner, fornminnen och påminnelser från olika historiska epoker.

För skogsmyllor och amatörbiologer har Gotland flera nationalparker – var och en med trollbindande vacker natur och rikt djurliv. Särskilt vackert är det utefter det gotländska kustbandet där skog, jordbruk och hav förenas i en mäktig, symbiotisk fusion.

Gotland, Resekoll.se - Photo: Joakim Lloyd Raboff 

Runt om ön (och på Fårö) har flera mysiga boutiquehotell, restauranger och kaféer etablerat sig och lockar med personlig service i vacker lantlig miljö. En del ligger lite avsides medan andra finns bara några kilometer från Visby.

Det är lätt att ta sig runt Gotland. Oavsett om man väljer buss, cykel eller bil. Huvudvägarna är väl underhållna och det är inte överdrivet mycket trafik ens under högsäsong.

Det finns mycket att upptäcka på Gotland och det krävs minst en långhelg för att få en inblick i öns breda utbud. Och efter ett första besök kommer garanterat fler. För den gotländska magin håller i sig. Länge.

Gotland, Resekoll.se - Photo: Joakim Lloyd Raboff 

Dagsutflykter

Fårö – magiskt vacker natur, raukar och fina stränder.

Furillen – en nedlagd fabrik som blivit ombyggd till lyxigt boutiquehotell.

Ljugarn – en mysig del av ön i sydost.

Holm Hällar – många ståtliga raukar och fin orörd natur längst ner i söder.

Lummelundagrottorna – kanske mest spännande för barn men omgivningen är också väldigt vacker.

 

Ta sig hit

Färjor till Visby avgår från Nynäshamn eller Oskarshamn. Restid är cirka 3 timmar. Flyg avgår från olika städer i Sverige, bl a Bromma.

 

Ta sig runt

Det finns flera cykel- och biluthyrare i Visby om man inte tagit med sig eget transportmedel från fastlandet. Från Österport utanför ringmuren avgår bussar till olika platser på ön.

 

För mer information om ön:

www.destinationgotland.se

 

Boende

Slite Stugby

På Gotlands östkust finns staden Slite, tidigare mest känd för cementfabriken Cementa. Här, utmed stranden och på behagligt avstånd från fabriken, ligger idag stugbyn ”Drömstugan” med drygt femtio sten- och trästugor, de flesta med havsutsikt.

Stugorna är snygga och praktiskt inredda med hög standard på både köksutrustning och inredning. Här finns två sovrum med 4 bäddar, tv och stereo samt braskamin. Man kan hyra sängkläder och välja om man vill slutstäda stugan själv eller betala för tjänsten. På området finns utebassäng och minigolf. Sandstranden ligger bara några hundra meter från byn och inne i själva Slite finns flera enklare krogar, kaféer och en välsorterad ICA-butik. Slite är kanske inte mysigaste byn på Gotland, men även här finns en viss landsortscharm och runt om är naturen fin.

www.dromstugan.se

 

Djupvik Hotell

Superläckert designhotell med magnifik havsutsikt. Pittoreska fiskeläget Djauvik finns precis nedanför hotellet och ön Lilla Karlsö ligger en bit utanför.

I restaurangen serveras vällagad och vackert presenterad mat i rejäla portioner (missa inte räkmackan!). I loungen bredvid utepoolen kan man hänga länge och njuta av solnedgången. Hotellets åtta bungalows är snyggt inredda och har både kokvrå och separat sovrum samt en generös uteplats med madrass och fåtöljer. Cyklar finns att låna så att man i lugn takt kan upptäcka vackra Ekstakusten på grusvägen som slingrar sig längs havet.

www.djupvikhotel.se

 

Hotel 1

Litet, charmigt hotell mitt i Visby med genomgående vacker inredning och fina rum. Frukostbuffén i den mysiga matsalen är rejäl och fräsch.

Hotellet har cyklar som kan lånas – perfekt om man vill upptäcka medeltidsstaden Visby.

www.hotel1.nu

 

Strykjärnet Creperie & Logi

Visby mysigaste och godaste creperie hyr även ut en liten lägenhet ovan restaurangen med fin havsutsikt. Avslappnad atmosfär och smakfull inredning i genomgående vita nyanser.

www.creperielogi.se

 

Pensionat Grå Gåsen

Det här är inte bara ett vackert pensionat utan också en alldeles underbar restaurang som är väl värd ett besök. Innan middagen kan man ta en öl i puben eller promenera i Gåsens vildvuxna trädgård.

www.gragasen.se

 

Hotel Stelor

Litet hotell med 6 rum i ett gammalt stenhus som renoverats varsamt och inretts med fina antikviteter. Inredningen går också att köpa.

www.stelor.se

 

Äta & uppleva

Kuten

Kutens Bensin på Fårö är en klassiker och samlingsplats för alla som gillar gamla rostiga bilvrak och k-märkta kylskåp, äkta rock´n´roll och förstås, crepes och hembakat fikabröd. På kvällarna är det både bar och nattklubb med rockabilly från högtalarna.

www.kuten.se

 

Krakas Krog

I den lilla byn Kräklingbo hittar man Krakas Krog – där kulinariska upplevelser utlovas. Alla rÃ¥varor kommer frÃ¥n närliggande odlare och uppfödare.

www.krakas.se

 

Hablingbo Creperie

I det gamla stallet vid Stora Burge serveras matiga galletter och söta crêpes. Dessutom erbjuds cirkusvarieté flera kvällar i veckan sommartid och här hittar man även Åsa Lindströms keramikbutik.

www.hablingbocreperie.com

 

Rute Stenugnsbageri

Helt underbart bageri med förmodligen Gotlands godaste bröd. Sätt dig ner och ta en fika och njut av en macka med surdegsbröd och alla läckra bakverk.

www.rutestenugnsbageri.se

 

Leva Kungslador

Här njuter du ekologiskt. Nybakat bröd, omfattande lunchbuffé, vacker trädgårdsmiljö, skogslekplats för barnen och ekologiska produkter i gårdsbutiken. Här finns också Camillas Keramik och LEVA:s egna miljövänliga utställningshus.

www.levakungslador.se

 

Skulpturfabriken

I en underbar miljö på nordöstra Gotland ligger Skulpturfabriken. Där har skulptören Stina Lindholm tillverkat vackra krukor och bänkar i betong sedan 1991. Förutom hennes ateljé, finns också ett kafé och en butik med små och stora inredningsprylar och möbler i framförallt betong.

www.skulpturfabriken.se

 

Romateatern

Vackrare teatermiljö är svår att hitta. I alla fall i Sverige. Mellan klostervalven och mitt i dom medeltida ruinerna spelas teaterns årliga Shakespeare-uppsättning. Teatern är utomhus och i området finns också kafé, butik och möjlighet att hyra kuddar och filtar.

www.romateatern.se

Text och foto: Joakim Lloyd Raboff

4 thoughts on “Gotland – mer än bara Visby”

  1. BOR här året om!! Naturen, havet och vädret är ständigt närvarande och alla årstider är lika unika.

Kommentarer inaktiverade.