24 timmar i Berlin

St Georges, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

RESEKOLL I BERLIN När musikern och Skivkoll-skribenten Jack Wallsten drar till Berlin är det förstås medie- och musikkonsumtion som står högst upp på schemat. Här är några av hans smultronställen. 

I vinyl-backarna på Rocksteady Records (Zillestraße 74-76) ströletar jag förgäves efter Ghost of Tom Joad och min lilla lista med vinyl från 00-talet får lämnas oavbockad. Med undantag för ovan nämnda Springsteen-platta är däremot 90-talet och bakåt välrepresenterat. 

Rocksteady, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

Jag hittar en specialutgåva av Black Sabbaths Paranoid för 35€ och en ovanlig samlingsskiva med Nirvana-covers. Till slut fastnar jag dock för Unknown Pleasures av Joy Division. Eftersom omslagen (nästan) är lika viktiga som musiken.

Freakout, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

För vinyl från den här sidan av årtusendet rekommenderas Freak Out (Prenzlauer Alle 49). Butiken är liten men här finns både Cocorosie och The Nationals samlade verk.

St George's book shop, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

Några hundra meter bort huserar St George’s Bookshop (Wörther Straße 27), Berlin bästa engelska bokhandel. Jag lånar en begagnad James Ellroy-bok och slår mig ner i en skinnsoffa så väl insutten och bekväm till den grad att det krävs mental ansats för att resa mig upp igen. Sortimentet är förstås välsorterat och personalen både kunnig och oerhört tillmötesgående. Jag må skriva den här artikeln på en iPad men atmosfären på St Georges får mig att hoppas att fysiska bokhandlar överlever ett litet tag till.

 Coffee, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

På kvällen går vi ut. Klubben Salon de Renate huserar i ett gammalt bostadshus och är lite som om gamla svartklubben Pluto i Liljeholmen skulle husera i Lustiga Huset på Gröna Lund. Vartannat rum har en egen DJ och är i sin egen genre. Vi dansar till stumfilmsmusik i absint-baren och när Andreas, utmattad börjar nicka till i en soffa räcker en väktare honom en kudde. Som för att säga: "vila lite, här finns ingen stress. Ingen kommer städa bort er klockan 3".

Kreutburger, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

Med Berlins rykte som partystad så är det inte speciellt förvånande att staden även bemästrar nattöppna gatukök och boende i Friedrichshein drar här en vinstlott. I kvarteren kring Warschauer Strasse ramlar gatuköken nästan över varandra. Kreuzburgers (Grünberger Str. 52-53) spenatburgare med fetaost rekommenderas starkt. 

Cupcake, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

Dagen efter laddar den vise om med en stor kaffe och en cookies’n’cream cupcake på Cupcake Berlin (Krossener Str. 12).

Cupcake, Berlin. Photo: Jack Wallsten, Resekoll.se

Text och foto: Jack Wallsten

One thought on “24 timmar i Berlin”

Kommentarer inaktiverade.