Schweiz: Sköna åk och ett par isyxor

Jag åkte nyligen till schweiziska Valais-dalen för att tillsammans med danska kollegan Camilla Alfthan uppleva vad två av alprikets mysigaste skidorter, klassiska Zermatt och pittoreska Saas-Fee, har att erbjuda skandinaviska besökare.

Vid foten av Matterhorn

Zermatt har länge varit en av Europas populäraste alpina destinationer och mäktiga berget Matterhorn lockade dom allra första utlänningarna redan för över 200 år sedan.

På den tiden förde Zermatt en förhållandevis anonym tillvaro och dom långväga gästerna, huvudsakligen välbärgade britter, red sista biten till byn på mulor längs smala, branta stigar.

Medan vissa av besökarna studerade naturen eller förevigade ikoniska Matternorn i sina ritblock, försökte några av dom allra modigaste bestiga berget.

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Efter 15 misslyckade försök lyckades den engelska illustratören och upptäcktsresanden Edward Whymper år 1865 bestiga berget. Intresset för regionen bland britterna växte nu ytterligare vilket i sin tur bidrog till att turistorten Zermatt etablerades tidigt.

Minnet av Whymper lever ännu kvar i det nya Matterhorn-museet som huserar i det som tidigare varit Zermatts kasino.

Idag är det fler än 4.000 människor som årligen når toppen på Matterhorn – en av alpernas allra högsta men också mest svårbestigna toppar.

Förutom det världskända berget och 29 andra närliggande alptoppar som når 4000 m ö h eller högre, är Zermatt minst lika känd som en av världens bästa skidorter. Här väntar mer än 350 pistade kilometer – varav en dom längsta tar besökare över landsgränsen och hela ner till italienska skidorten Cervinia!

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Höga höjder

Vi börjar skidturen i området Glacier, vid berget Kleiner Matterhorn (3.883 m), som nås via Europas högsta kabinbana. Även om vädret inte är perfekt under toppfärden, skymtar vi ändå den mäktiga alpina miljön genom kabinens panoramafönster.

På toppstationen (3850 m) blåser det rejält och den kraftiga kylan gör det angeläget att börja röra på sig för att få upp kroppsvärmen igen. Under drygt 40 minuter, mestadels längs medelsvåra svarta och röda pister, åker vi ner mot Zermatt.

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Å andra sidan…

Några hundra meter från dalen stannar vi upp för att ta liften över till Rothorns branta, skogsbeklädda sluttningar. Också här hittar vi breda, familjevänliga pistar. Men också gott om lite enklare off-piståkning. Först längre ner mot Zermatt, där skogen blir tätare och pisterna övergår till branta transportsträckor, börjar det luta ordentligt också utanför pisten. Det ser ut att vara ett riktigt paradis för skogsåkare.

Liftsystemet i Zermatt (där skidområden som Sunnegga, Gornergrat, Klein Matterhorn and Schwarzsee ingår) är supermodernt och effektivt. Här finns i stort sett inga köer och knappt någon personal syns till under hela dagen.

Vid i stort sett varje större liftstation finns en eller flera restauranger. Totalt finns 18 olika krogar att välja mellan i skidsystemet – från enklare till dyrare. Till lunch valde vi stenugnsbakade pizzor på krogen Ice Pizzeria där vi förutom god mat också fick en fantastisk vy över Zermatt några tusen meter längre ner.
 

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Matstjärnor i byn

Tillsammans har restaurangerna i Zermatt 246 kulinariska stjärnor (så kallade Gault Millau-poäng) vilket lär vara rekord för en alport.

Här finns över 100 krogar och många av världens kök representerade. Ja, det går till och med att få tag på en Big Mac i Zermatt. Men en enkel burgare räcker inte riktigt till när vi skall avrunda den här underbara dagen.

Efter ombyte på hotellet drar vi ut på byn, hungriga och nyfikna på vad alla gourmetstjärnor kan erbjuda.

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Alpin Matsafari

Vi börjar med japanska krogen Myoko där maten serveras ur en vacker träbåt fylld med färgglada kreationer. Båten, som servitören lägger tvärs över vårt bord, har övre däck täckt med maki-rullar och nigiri-kuddar.

I undre däck väntar 5-6 olika sorters sashimi i fint skurna skivor samt wasabi-bollar och en vacker bukett med inlagd ingefära. Allt smakar fräscht och trots att vi har ytterligare två krogar att besöka under kvällen, känns det svårt att hålla igen på Myoko.

Nästa restaurang på tur är en av Zermatts mest kända, Ristorante Capri. Här dirigerar mästerkocken Chef Pierludovico De Vivo sina kollegor i köket och i matsalen i en kulinarisk symfoni. Efter att ha provat några av Capris paradförrätter och upplevt den extraordinära servicen (på samma gång personlig och proffsig), förstår vi varför krogen tilldelats en stjärna i franska Guide Michelin. Det är alltså hit man skall bege sig om det är "fine dining" och Medelhavets smakpalett man söker i Zermatt.

Sista anhalten under denna mäktiga, alpina matsafari går till den mest traditionella krogen i trion, Restaurant Grill Le Cervin. Här dukas det fram klassiska kött- och potatisrätter i stora portioner. Inredningen är rustik och stämningen i den välfyllda matsalen mycket hög. Här trivs framförallt hungriga barnfamiljer och större sällskap.

Uppåt väggarna i Saas-Fee

Den pittoreska lilla alpbyn Saas-Fee är inte bara känd för fin skidåkning och för att det var här popgruppen Wham! spelade in sin video "Last Christmas". Det är nämligen också i Saas-Fee som världscupen i isklättring avgjorts sedan 10 år.

Initiativet till mästerskapen togs av professionella bergsguiden och isklättraren Michael Schwarzl som också är medlem i internationella skidförbundet.

Vår introduktion till klättringssporten sker i en närbelägen ravin, Gorge Alpine, som börjar några hundra meter nedanför byn.

Utrustningen som krävs för turen har Michael med sig; midjesele, skruvkarbiner, rep och hjälm. Våra skidkläder och ett par vinterkängor räcker gott mot vinden och snön som yr runt oss i ravinen.  

Trots den respektingivande höjden bjuder ravinturen på en magnifik naturupplevelse med både psykiska och fysiska utmaningar. Under två timmar tar vi oss längs vingliga hängbroar, glider över djupa dalar och klättrar uppför lodräta grottväggar. Framme vid målet, i utkanten av grannbyn Saas-Grund, har vi stora leenden på läpparna och känner oss både stolta och nöjda med eftermiddagens klättring.

Michael Schwarzl berättar att han guidar alla slags besökare genom Gorge Alpine-ravinen. Från par på bröllopsresa och familjer med yngre barn till företagsgrupper och spänstiga pensionärer. Guideturerna går året om – men ravinen är som mest välbesökt under sommaren.

När Michael inte är hemma i Saas-Fee, kan han finnas varhelst i världen. Som bergsguide är han flitigt anlitad av privata ressällskap och företag.

Att klättra i Gorge Alpine kostar cirka 500:-.

Mer info och bokning: www.northernlights.ch

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Världens isklättring

I ett gigantiskt parkeringshus i utkanten av Saas-Fee, pågår febril aktivitet. Här har världseliten i isklättring samlats för att under några dagar tävla i flera olika grenar som alla går ut på att ta sig uppför en gigantisk isvägg. En isvägg som gjutits och formats på plats för att passa perfekt till den här typen av klättring. Tävlingarna som strömmas live via webben, bevakas också av flera internationella tv-team, bland annat Sky News.

Spindelmannen

Det råder partystämning på bottenvåningen i parkeringshuset och i den stora världscupbaren intill. Applåderna ekar extra högt när en rysk deltagare liksom själva spindelmannen tar sig upp på bara drygt tio sekunder.

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Upp till bevis

Alldeles utanför tävlingsplatsen, längs en bred och 11 våningar hög betongvägg, finns det naturliga isfall där dom allra första tävlingarna avgjordes.

Medan kollegan Camilla fotograferar, gör jag här mina allra första försök att isklättra. Michael Schwarzl instruerar och coachar mig och efter några tveksamma steg, börjar jag förstå samspelet mellan isyxorna och spikskornas förmåga att både bära mig och förflytta mig vertikalt.

Efter ytterligare några försök har min respekt för klättrare i allmänhet och isklättrare i synnerhet ökat rejält. För även om guiden Michael säkrat mig med rep och sele, kräver den här extremsporten – förutom teknik och råstyrka – också en hel del mod.

Schweiziska Zermatt och Saas-Fee erbjuder mängder med aktiviteter utöver fin skidåkning och klättring.

Särskilt Zermatt som satsat rejält på åretruntaktiviteter. Under t ex april månad arrangeras "Zermatt Unplugged" där flera världstjärnor uppträder. Mellan den 17-21 i år april kommer bl a tidigare medlemmen i The Fugees, Lauryn Hill och legendariska popartisten Chris de Burgh att spela nedanför mäktiga Matterhorn.

Kuriosa: Både Zermatt och Saas-Fee är båda helt bilfria. Lokala transporter sker med eldrivna bussar, lastbilar och taxi. Åker du skridskor? Båda destinationer har fina hockeyrinkar som man kan åka på.

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Hotelltips Zermatt: Backstage

Backstage är faktiskt ett av de mest unika hotellen jag bott på. Ägaren heter Heinz Julen och det är han som både designat och inrett hotellet.

Vad jag förstår är Julen välkänd i Schweiz just för sina unika designkoncept och hotellets inredningslösningar är verkligen udda, även om man inte gjort avkall på varken funktionalitet eller bekvämlighet. Tvärtom, det här är egentligen något så udda som ett otraditionellt lyxhotell med en exotisk spa-anläggning på gården, konsertlokal i källaren och ett fantastiskt centralt läge mitt i Zermatt.

Mer info om Backstage: backstagehotel.ch

Switzerland - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Hotelltips Saas-Fee: Golfhotel Saaserhof

Det här ett klassiskt schweiziskt alphotell som är både bekvämt och har bra läge. Inredningen är rustik och här samlas man gärna i baren för en drink eller kaffe efter middagen i matsalen där överraskningarna är få och portionerna rejäla. Missa inte nyrenoverade spa-avdelningen.

 

Ta sig hit

Det går reguljärflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn direkt till Zürich i Schweiz.

Tur/retur Arlanda – Zürich med Swiss: cirka 1800:- (mars 2012). Flygtid: 2,5 tim.

På flygplatsen i Zürich avgår tåg till många av landets större alporter eller till städer där man smidigt byter till anslutningståg eller buss.

Mer info (på engelska): www.zermatt.ch/en