Supersnabb spansk cykelstrapats

Valentin Lundgren - Resekoll.se

Hallå där Valentin Lundgren, som just cyklat över El Camino i Spanien på sju dagar:

Hur kommer det sig?

– Äventyret började faktiskt för sex år sen då jag började vandra till fots från St Jean Pied de Port i Frankrike, där vandringsstigen El Camino di Santiago har sin början. Jag hann vandra över bergen och en fjärdedel utav Spanien men var tyvärr tvungen att avsluta. Ända sedan dess har jag alltid längtat tillbaka till den där stigen.

Valentin Lundgren - Resekoll.se

Och fort gick det?

– Jag visste att medeltiden för att cykla hela sträckan är ungefär 14 dagar. Så för att pusha mig själv som oerfaren cyklist satte jag ett högre mål och hoppades nå fram på 11 dagar. Jag tror väldigt mycket på tankekraft – man måste bara tro på sig själv och aldrig ge upp. Efter att jag hade cyklat de tre första dagarna hade jag en bra uppfattning om hur pass mycket energi jag hade och bestämde att jag skulle ge allt. Jag hade inget att förlora, bara att vinna. Och jag hann fram på sju dagar och tre och en halv timme.

Valentin Lundgren - Resekoll.se

Vad kännetecknar sträckan? Vad var svårast?

– Sträckan är främst en religiös pilgrimsvandring för många, men kan även vara en spirituell tid som den är för mig till exempel. Det svåraste var att ensam hålla motivationen uppe, att fortsätta kämpa i samma tempo varje dag från sex på morgonen till åtta på kvällen. 46 graders värme tre dagar i rad var också ganska jobbigt. Som tur är har jag en enormt barnslig nyfikenhet och måste veta vad som gömmer sig bakom nästa kulle.

Valentin Lundgren - Resekoll.se

Vilken utrustning behöver man?

– Du behöver en hardtail mountainbike som är slitstark och väger minimalt. Jag tränade upp en stark rygg och nacke och hade en stor ryggsäck med alla kläder och hygienartiklar i. På cykeln monterade jag fast en liten väska under sadeln med alla verktyg, samt pump, dubbla slangar och olja. Stark framlampa för att kunna börja cykla innan solen hinner gå upp. Det är bra om man hinner ta sig förbi minst fyra mil innan lunch, sen blir det stekhett. Tog det lugnt mellan två och fyra och fortsatte när solen gick ner igen. Spd-pedaler och cykelskor är jätteviktigt eftersom det ger dig 55 procent mer dragkraft. Jag hade dessutom ett komplett cykelställ från Trimtex med extra vaddning i sittdynan för bättre komfort. Sköna handskar och compeedplåster i hälarna för att undvika skavsår. Och sen massor av vätska såklart!

Text: Christian von Essen

Foto: Privat