Nya kallbadhuset i Helsingborg

Kallbadhuset i Helsingborg - Foto: David Gustafsson ©Helsingborgs stad

Kallbadhus. Det finns något bitterljuvt i det ordet. Vindbitet trä, hala trappor ner i det svala vattnet, immiga bastufönster. I Helsingborg finns en 150 år lång tradition av kalla bad. Stormar och bränder har förstört de gamla baden som stått på pålar och pelare. Det nya kallbadhuset, i folkmun "Kallis", öppnade på området Gröningen i början av sommaren 2012. Kallis ritades av danske Jeppe Aagard Andersen tillsammans med Horisont Arkitekter från Malmö. Badet med sin träklädda panel och sina stora fönster påminner mer om en modern spaanläggning än ett kommunalt bad. 

Kallbadhuset i Helsingborg - Foto: David Gustafsson ©Helsingborgs stad

Den modesta entréavgiften på 40 kronor ger tillgång till separata dam- och herrbad, Båda sidorna har omklädningsrum med låsbara skåp, stora fräscha duschutrymmen och relaxavdelningar. Men det mest fantastiska är så klart att kunna bada bastu med panoramavy över Danmark. Sommartid finns det gott om plats att sola – på gräs, brygga eller i brassestolar som går att låna på badet. Vintertid kanske man nöjer sig med ett snabbdopp i Öresund innan man smiter in i bastun igen. 

Badet har öppet året om – dagligen på sommaren och fem dagar i veckan under vintern. Vissa dagar slås avdelningarna ihop, så håll koll på hemsidan! Om man blir hungrig efter badet kan man under merparten av året äta fisk, skaldjur och närodlade grönsaker på Sillen & Makrillen, som ligger precis bredvid Kallis. 

Text: Anna Eleonora Nilsson

Foto: David Gustafsson © Helsingborgs stad 

One thought on “Nya kallbadhuset i Helsingborg”

Kommentarer inaktiverade.