Skilodge Engelberg

RESEKOLL I SCHWEIZ:Direkt upp till den gamla skidorten Engelberg tar du dig smärtfritt från Zurichs flygplats med endast ett byte! Tåget rullar in i bykärnan, sofistikerat lätt går du sedan några meter in till Skilodge Engelberg. Hotellet som håller en förvånansvärt hög kvalitet, utan några stjärnor för att bevisa detta. Jag blir positivt överraskad och den egna hotelldrömmen vaknar snabbt till liv i mig.

Skilodge Engelberg - Resekoll.se

Svenskduon Niklas och Erik, två driftiga svenskar som fick träsmak i baken på sina välkammade arbeten och gav vika åt suget efter snö, har här byggt en precis lagom miljö för den bekväme svensken. Gästen som kräver god mat och hemtrevnad utan att det blir förutsägbart och tråkigt, bör åka hit.Servitörerna är allt ifrån stiffa – här talas det om snödjup, de bästa passen och de godaste vinerna, en skön mix varvat med historier om alla tabbar folk gjort på alptopparna. Läget är allt, tillgängligheten till kabinen. Maten håller fin klass med olika gästkockar i en franskt charmig bistromiljö. 

Skilodge Engelberg - Resekoll.se

Skilodgen genomsyras av drömmen att driva hotell. Man har med små medel skapat en så trivsam miljö, att du känner att bokningen är ett klipp, att två grabbar klarade av att inreda ett hotell, att göra drömmen sann. Ett gott betyg är att svenskar börjat boka upp hotellet för bröllop, och att ryktet når ut långt över bekantskapskretsen som redan tar sig dit!

Fokus i Engelberg är dock skidåkningen, skidkort löser du i receptionen och går snabbt till huvudliften. Här finns backar för den erfarne offpiståkaren liksom för barnfamiljen, eller ringrostiga kärlekspar som vill ut och lufta sig i ett mindre system.

Prime skischool bokar du guiden Dani, som tillbringat ett utbytesår på Mora skidgymnasium och lite blygsamt säger "Jo, jag pratar lite svenska” – men är helt flytande.

Skilodge Engelberg - Resekoll.se

Jag tycker verkligen att alla ska försöka utveckla sin skidåkning på sin resa, boka en guide och strunta i shopping. Speciellt om man är på en offpist-känd destination. Hyr utrustningen du behöver och kompromissa inte! Håll inte på och släpa runt saker under tågfärden, njut istället av din favoritbok. "Travel light".

På huvudgatan i Engelberg finns några söta butiker, men också ett kloster där man fortfarande tillverkar ostar. En vacker miljö att ta en kvällspromenad i, andas in frisk alpluft och fundera över hur man väljer att leva och vad som ger verklig livskvalitet. Benediktinerklostret Engelberg grundades under 1100- talet och blev snart furstabbotdömet Engelberg. Under intryck av franska revolutionen övergick statsmakten i Engelberg  till dalens invånare och Engelberg var till år 1805 en helt självständig republik. Först när dalen förenades med Nidwalden blev man en del av Schweiz. Engelberg har liksom Bad Gastein somnat in efter andra världskrigets “high life” men befinner sig i ett långsamt uppvaknande.

Skilodge Engelberg - Resekoll.se

BÄSTA MINNET från resan här blir när jag med guiden ska ta tid på min skidåkning, något jag inte gjort sedan knatteligan. Två kaxiga killar drar iväg och står där nere och väntar avslappnat vid – som jag allvarligt ser det – mållinjen. Med ordentlig fart, redan innan start, tänker jag, nu ska jag visa alla skibums vad en riktig stockholmsböna går för. Det där, det kan jag också göra!

I en improviserad störtloppsposition vänder jag upp handflatorna hårt knutna runt stavarna, skyddar sin haka mot den kalla vinden och drar iväg! Och vinner.
 Ja just det, men missar helt att det är en tid som tas endast mellan fyra markeringar, på en 20 meter lång stäcka, där det är meningen att man ska stanna.
 Stanna? Jag drar förbi och grabbarna skriker, jag riktigt känner att jag lever, ser framför mig hur jag ska stanna med två snabba stopp, som jag lärt mig tio minuter innan.
 Gud va snyggt det kommer se ut. Alla kommer tycka att jag är skitbra för min ålder!

FARTBLIND får ett nytt begrepp när jag strategiskt tänker, ställ dig nu bara på kanten, in men knäna, ge grabbarna en kaskad av snö. Längre fram hör jag vad de gormar, 

– S t a n n a !

What? Jag sladdar in, blir tvungen att, ”lägga mig ner” som jag väljer att utrycka det. 

JESUS! vilken fart, hjälmen får sin första riktiga rispa. Killarna ser bleka ut, men HUR GICK DET? Vadå? Gick? Ja, tiden, vad blev TIDEN? 

Stackars skibums, de står där och stammar, "hur tänkte du nu"? 

Jag, tänkte, hmmm. Inte. Jag tänkte inte, jag testade, vad blev TIDEN?

54,68 km/h – jag vann! Testade Engelberg, brännmärkte mitt namn i backen. Ägde för en stund, och fick känna den där delen av den egna drömmen. Vi kan om vi vill, och svenskar vill i Alperna.

Skilodge Engelberg - Resekoll.se 

Efter Engelberg beger jag mig mot St Anton. Här har svensken Mikael Landström med sin fru Johanna utökat sin hotellkedja och skapat Hotel Valluga. Även han var skibum, som arbetat upp sig för att återvända ”hem”. Svenskar som köper fallfärdiga hus och ökar på turismen i Alperna – fantastiskt. 

Se upp i backen!

Amelie Wrede är skribent, stylist och driver företaget Wrede Consulting