Smakrikt och spännande på Boqueria

BOQUERIA I STOCKHOLM: Tapasgrejen är svårslagen enligt min mening, men själva den spanska urtapasen känns i dag en smula urvattnad. Därför är det härligt när man vågar ta ett koncept och para det med ett annat. I Boquerias fall innebär tapas-begreppet smårätter, men inte nödvändigtvis med spansk touch. 

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Lokalen är tämligen platsoptimerad, och vi har knappast några 60 svenska centimeter till bordsgrannen. Tvärtom är det ibland svårt att inte lyssna på de tre andra dejterna som pågår inom armslängds avstånd. Dessutom kan man fråga sig hur det är tänkt att de många och stundtals skrymmande tapastallrikarna ska få plats på det lilla bordet. Som tur är serveras rätterna när de är klara, vilket skapar en härlig dynamik. 

Maten då? Vi beställer in åtta tapasrätter att dela på, vilket är ett utmärkt sätt att testa stora delar av menyn. Det är inga problem att dela heller, det är väl tilltagna portioner för att vara tapas. Här nedan kan du se våra favoriter – visst blev det köttkoma, men med ett leende på läpparna!

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Pulled pork fritters: Rulla ihop långkokt kött i en boll och fritera. Voilá, världens godaste snacks. 

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Anklever, blodapelsin, hasselnötter är förstås magiskt gott oavsett om det är i början eller slutet av middagen. 

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Kalvbräss nuggets är inget man slamrar ihop hemma en tisdagskväll kanske, men på Boqueria känns de som det naturligaste i världen. Dessutom badar de i en sjukt god sås. 

 

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Grillad högrevshjärta, Wagyu: precis så mört och saftigt som det ser ut. Toppat med lite chips för att få dynamik i konsistensen. 

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Sniglar Valdeon: Ser ju underbart ut, men ibland blev det lite väl mycket ströbröd för pengarna. 

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Spädgrisporchetta: snygg, salt och med ett extremt krispigt skal. 

Boqueria, Stockholm. Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Grillad langoustine: En rejäl saftig havskräfta med persilja, vitlök och smörsås. 

Text och foto: Christian von Essen & Eleonora von Essen