Club Med Sinai Bay: Lyxig all inclusive i Egypten för kräsna barnfamiljer

Club Med har de senaste åren återuppstått i Sverige med en lyxigare känsla. Resekoll besökte Club Med Sinai Bay i Egypten och slogs av den otvungna atmosfären, den goda maten och en genuin kärlek till barnen.  

Club Med Sinai Bay, Egypten - Foto: Christian von Essen, Resekoll.se

Som orutinerad resefamilj ser det på pappret tufft ut. Tidigt morgonflyg med över fem timmars flygresa till Sharm El Sheik. Massiv kö till passkontroll och bagageutlämning, därefter närmare tre timmars transferresa i minibuss över större delen av Sinai – inte långt ifrån områden där UD avråder svenskar från att vistas över huvud taget. På torgen i Kairo brinner protesterna. 
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
Det visar sig förstås gå alldeles utmärkt. Barnens anpassningsförmåga och uthållighet i nya situationer är enastående. Samtidigt får vi, så fort vi är i Egypten, ofta känslan av att vi som barnfamilj är extra viktiga – en känsla som sällan eller aldrig uppstår i Sverige. 
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
Vi bor i två stora connecting rooms, med barnen i ett eget. Treåringen får vräka sig i en enorm dubbelsäng (med kuddar som barriär så att hon inte ramlar ner) och ettåringen har en uppfälld resesäng på plats. Utanför är det en liten trädgård, så det är som att ha ett eget radhus ett stenkast från stranden:
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se 
 
Vi är de enda svenskarna på Club Med Sinai Bay, de enda från Norden över huvud taget såvitt vi vet, och tillgängligheten är förstås anledningen. De svenska stora charterarrangörerna har direktflyg till Sharm El Sheik, men till Taba krävs transferbuss eller inrikesflyg. 
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
Inte heller dundrar det in feta tyskar med obefintliga baddräkter. Nej, i Sinai Bay är det rika franska familjer som vistas, och dagen efter vår ankomst dundrar det in tre fulla charterflyg till Taba direkt från Bryssel. Det belgiska sportlovet skapar stor efterfrågan från den övre medelklassen i den belgiska huvudstaden. 
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
– Vi känner säkert 4-5 andra familjer här, och det är ganska hög klass på klientelet, säger Charlotte Golis (bilden), som är här för första gången med sin man och två-årige son. Det viktigaste för oss är Baby Club-möjligheterna, medan andra familjer kanske mer aktivt nyttjar tennisbanorna, golfbanan, windsurfing eller tar en dagstur till Petra i Jordanien. 

Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
För oss chartervana svenskar spelar Club Med onekligen på en högre nivå, även om det naturligtvis återspeglas i priset. Men det mest bestående intrycket av vistelsen är inte överdådig lyx, utan det genuina intresset för barnen. Visst är det vanligast att barnen spenderar sina dagar i Baby Club, Mini Club eller Petit Club – och även tonåringarna har sin egen hangout – men det är i det dagliga mötet med personalen vi verkligen känner oss välkomna som barnfamilj. Det finns inga nerkissade barnbassänger, fluffiga maskotar, hotfulla skyltar eller hyschande tanter vid de stora allmänna utrymmena (däremot finns en så kallad zen-pool längre bort, där man inte släpper lös skrikande barn). Barnen är vip-gäster och behandlas därefter. Så upplever vi det i alla fall. 
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
Det finns förstås mycket man kan säga om Egypten som land när det gäller jämställdhet. Exempelvis är det märkligt att det av någon anledning är nästan bara män i den 400 personer starka lokala servicepersonalen. Men med detta sagt: i runda slängar 395 av dessa män har pratat med, pussat på, lyft upp eller gjort high five med våra barn. Och det här är saker man inte kan lära sig i en manual. Det handlar om en genuin glädje – som smittar av sig. 
 
Club Med Sinai Bay - Photo: Christian & Eleonora von Essen, Resekoll.se
 
Text och foto: Christian & Eleonora von Essen