Resa till Rom: Sofia Zetterqvists bästa tips

Rom, Italien - Foto: Sofia Zetterqvist

Rom är som en verklig romantisk fantasi. Att vandra runt där är som att mata näthinnan med små presenter. Allt är pittoreskt. De lätt slitna terrakottafärgade fasaderna med delikat utformade små balkonger av citronträd, olivkvistar och någon klättrande vinranka. Den lilla fontänen i gatukorset. De mozzarellafläckiga pizzaslicen i skyltfönstrena. Basilikakvisten!

Vi spenderade våra 2,5 dagar med att vandra i Rom. Med några ställen markerade på vår karta, men mest med spontanitet och nyfikenhet på agendan. 

Rom, Italien - Foto: Sofia Zetterqvist

Vi påminde oss om Roms historia genom att titta lite på Pantheon, Colosseum, Forum Romanum och Santa Maria di Trastevere men sedan undvek vi i största möjliga mån att placera våra rastlösa ben i någon av de långa turistköerna. Det är ändå som att gå runt i en historiebok. Varenda kvarter innehåller något monument, en intryck vacker basilica (kyrka) eller en porlande graciös fontän från renässansen. Historiekvoten blir snabbt tillfredsställd.

Rom, Italien - Foto: Sofia Zetterqvist

Bohemiska balkonger och blomsterprakt i Trastevere

Favoritområdet blev helt klart Trastevere. Mysiga små restauranger, boutiqer och Lady-och-lufsen-gränder. Välj de minst anspråkslösa restaurangerna och cafeteriorna – de där cappuccinon kostar 1,2 euro, inte 3,5. De är oftast både mest genuina och goda. För en kaffefantast som jag så är Rom en dröm, du slänger dig in på ett "sunkhak" beställer en espresso och får den mest perfekta creman och aromen. I Sverige hade du fått nöja dig med blaskigt bränt bryggkaffe.

Om du är i Trastevere bör du besöka Santa Maria di Trastevere som enligt min konstnärsmoster har kvar delar från 200-talet(!). Ta en svängom bland rosmarin och blomsterprakt inne i den botaniska trädgården.

Rom, Italien - Foto: Sofia Zetterqvist

Fragola, tryfflar och buffelmozzarellor på Roms äldsta marknad

På torget Piazza Campo di Fiori äger Roms äldsta marknad rum varje måndag till lördag. Där gick vi runt och doftade på solmogna citroner, tomater och "fragola", tryfflar, färsk buffelmozzarella, blommor och pasta i alla dess färger och former.

Sedan hittade vi ett delikat kafé Caffe Farnese på hörnet av Piazza Farnese ungefär hundra meter från marknaden. Perfekt cappuccino för 1.2 euro, goda bakverk och gulliga italienare bakom disken. Allt som behövs för att få en bra start en solig dag i Roma.

Rom, Italien - Foto: Sofia Zetterqvist

Citronsorbet och ingefärskanelglass  

"Roms bästa glass" hade vår guidebok djärvt pekat ut. Ett påstående som i alla fall inte får mig att stanna hemma. På vår jakt efter gelaterian passerade vi Fontana di Trevi – den kända fontänen där Anita Ekblad dansar fram i filmen La Dolce Vita. En häftig syn! Men tyvärr tyckte även ca 2000 fotograferande japaner det så vi smet snabbt in i en gränd igen och spatserade vidare mot glassen. 

Rom, Italien - Foto: Sofia Zetterqvist

Glassbaren heter Il Gelato di San Crispino och tillskillnad från många andra gelaterior (det finns en hel del i Rom) så skyltar inte de med stora dignande glasskålar i alla möjliga färger och frukter. Där ligger glassen dold i metallbyttor. Det enda som avslöjar smaken är de spartanskt skrivna lapparna, vilket enligt mig redan är ett gott tecken. Jag satsade blint på en citronsorbet och ingefäraochkanelglass. Och det visade sig vara mer än "delicato"!  Vi tog våra glassar och vandrade vidare uppför en blommig "Spanska trappan" för en fantastisk vy över kupolerna, nypa oss lite i armen och dubbelkolla om allt det här vackra kanske ändå bara var i vår fantasi? Nej, det var Rom!

Rom, Italien - Foto: Sofia Zetterqvist 

Text och foto: Sofia Zetterqvist

Sofia Zetterqvist bloggar till vardags på Resbloggen. Efter att vunnit en Rom-weekend genom ReseEkonomen tyckte vi på Resekoll att det kunde vara kul med ett gästbloggsinlägg. Fattar du kopplingen? 

3 thoughts on “Resa till Rom: Sofia Zetterqvists bästa tips”

  1. Bra skriven text. Håller med om att Trastevere är grymt. Jag håller också med dig om sunkkafeerna där man helt klart får en bättre upplevelse, och oftast en bättre kaffe än på de dyra flashiga ställena.
    Två andra stadsdelar som förtjänar mer uppmärksamhet är:
    Testaccio, som är en riktig arbetarstadsdel och där det turistiga känns långt bort. Priserna är lägre och restaurangerna är fantastiska.
    Monti, ligger mitt i smeten, mellan Termini (tågstationen) och Forum Romanum men på något sätt hamnat lite undanskymt. Livligt gatuliv, med samling på torget varje kväll, utmärkta vinbarer och pittoreska gränder. Till skillnad från många andra centrala stadsdelar så är de flesta besökarna på restauranger och barer italienare ((och inte tyskar, svenskar mm)

    För specifika restaurang-, och bartips samt bilder se mer här: http://runtklotet.com/2014/06/21/rom-2-0-storstadssemester-for-hela-familjen/

Kommentarer inaktiverade.