Hotell i Quito, Ecuador: Café Cultura

I Ecuadors växande huvudstad Quito frodas de femstjärniga hotellen. Och fler lär det bli nu när turismen blivit en högprioriterad politisk fråga. Då är det desto roligare att ställen som Café Cultura finns till förfogande, med vackra vägg- och takmålningar, personlig service och historia i varje knarrande trappsteg. 

Café Cultura, Quito, Ecuador - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Café Cultura, etablerat 1993, är Ecuadors första boutique-hotell inom kedjan Exclusive Hotels and Haciendas of Ecuador, ett nätverk grundat av Café Culturas ägare László Károlyi 2006. I dag finns tio etablissemang inom varumärket. I princip samtliga ligger i närheten av de gamla tågstationer som nu renoverats genom en miljardsatsning på landets järnvägsnät. 

Café Cultura, Quito, Ecuador - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

– I princip alla våra hotell ligger i närheten av tågstationerna, säger han. Vi kan dessutom erbjuda våra gäster privat chaufför som tar dem runt och ordnar allt från restaurangbokningar till konsertbiljetter. Man ska kunna bo hos oss och få hjälp med vad man ska göra på destinationen. 

Café Cultura, Quito, Ecuador - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Här är den vackra matsalen. Tyvärr har jag inga bra bilder på rummen, men det är inte i första hand för rummen som man bor här. Hela byggnaden knarrar, det är lyhört och Quito-trafiken dånar utanför. Ändå är det något unikt med att kunna bo på det här sättet – ett eget vardagsrum mitt i den internationella storstaden. 

Café Cultura, Quito, Ecuador - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Under första halvan av 1990-talet tillhörde byggnaden en av Quitos äldsta familjer. Efter det blev det franskt kulturcentra innan László alltså lyckades köpa huset för exakt 20 år sedan. Som för att fira detta planeras nu ett Café Cultura 2. 

– Jag har hittat en lokal som är perfekt, säger han. Det är en gammal gentlemen’s club här i stan som jag ska börja renovera nu.  

Café Cultura, Quito, Ecuador - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Café Cultura, Quito, Ecuador - Photo: Christian von Essen, Resekoll.se

Text och foto: Christian von Essen