The Strand Hotel, Burma. Foto: Bo E Rosén

Lyxigt, anrikt och kändistätt på The Strand Hotel i Burma

På The Strand Hotel i Burma har några av 1900-talets berömda författare, konstnärer och celebriteter varit gäster. Bland annat nobelpristagaren Rudyard Kipling, författarna W. Somerset Maugham och Scott O’Connor, liksom Sir Mick Jagger.

RESEKOLL I BURMA: Det var i början av1890-talet som de två armeniska bröderna Aviet och Tigra Sarkies besökte Burma och dåvarande huvudstaden Rangoon.

Trots att Burma varit dominerat av engelsmännen sedan slutet av 1820-talet, erövrat 1886 och inlemmat som en provins i Brittiska Indien, fann bröderna Sarkies Rangoon betydligt mindre påverkat av den brittiska närvaron än exempelvis Singapore och Malaysia. I de länderna, på den då brittiskinfluerade Malackahalvön, idkade familjen Sarkies hotellnäring, med Eastern Hotel i Malaysia sedan 1884. 1887 öppnade man det numera världsberömda Raffles Hotel i Singapore.

Efter engelsmännens erövring skyndade affärsmän och investerare till Burma från bland annat Indien och Storbritannien för att göra affärer. Bland dem fanns skotten David Cargill som investerade 19,5 miljoner pund och startade Burmah Oil Company. Burmas ekonomi tog fart och det blev ordning på landets infrastruktur och ekonomi.

Sarkies hotell
Bröderna Sarkies, som nu etablerat sig i Burma, drev det småskaliga Sarkies Hotel i hörnet av Merchant och Phayre street i Rangoon. Men både affärsmän och turister som besökte Burma krävde större hotell, mer bekvämligheter och bättre service. Detta fick Sarkies att fundera på ett nytt hotellprojekt, men i första klass.

1897 blev Burma en provins i det brittiska imperiet och utvecklades till ett populärt turistmål för överklassen i England och Indien samt för rika och berömda amerikaner. Det var helt enkelt på modet att resa till ”Fjärran Östern”. Till hamnen i Rangoon kom ångfartyg från England med välbärgade och nyfikna turister.

På den här tiden var Burma ett land i civilisationens utkanter. Trots den långvariga brittiska närvaron i det burmesiska samhället, var de asiatiska influenserna starka och de kulturella skillnaderna ofantligt mycket större än i dag.

The Strand Hotel, Burma. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Den engelske författaren V C Scott O’Connor, (1869-1945) skrev flera böcker om Burma i början av 1900-talet. Boken In Silken East (1904) bidrog säkert till nyfikenhet på landet. Där beskriver han samhället utifrån sina resor runt i Burma, inklusive opiumhålor och kortspel med höga insatser på Ah-Sin Club i Rangoon.

Ruckligt pensionat
Sarkies var spekulant på ett ruckligt pensionat vid Strand road inte långt från hamnen. På den här tiden fanns en spårvagnslinje på Strand road mellan hamnen och centrum i Rangoon.

I stadsdelen fanns välkända företag etablerade, som resebyrån Thomas Cook och tidningen Times of Burma.

Omkring sekelskiftet sålde bröderna sitt Sarkies Hotel, köpte pensionatet och började renovera den gamla viktorianska byggnaden. 1901 stod Strand Hotel färdigt!

Liksom Raffles i Singapore och Eastern i Malaysia är berömda för sin lyx och sina prominenta gäster, blev Strand snart känt för service och praktfull flärd. Hotellet blev snabbt en reträtt för celebriteter som i början av 1900-talet besökt Asien och Burma.

Berömda författare bland gästerna
I skaran av berömda personer som gästat Strand Hotel genom åren finns författaren W. Somerset Maugham (1874-1965), som bland annat skrev Människans slaveri (1915). På 1930-talet var han en av världens mest populära pjäsförfattare.

Författaren Rudyard Kipling, (1865-1936) skrev sitt poem Mandalay (1890) och besökte Burma och Strand Hotel flera gånger. Kipling fick nobelpriset i litteratur 1907. Han skrev både prosa och vers, men är kanske mest känd för boken Djungelboken som gavs ut i två delar, (1894 och 1895). Djungelboken har som bekant också blivit film flera gånger.

The Strand Hotel, Burma. Foto: Bo E Rosén

George Orwell (1903-1950) har varit gäst på Strand Hotel. Han skrev bland annat romanen Dagar i Burma (1934). Orwell bodde i staden Katha i norra Burma där han var stationerad och tjänstgjorde som kolonialpolis 1922-1927 i den då brittiska kolonin.

Rocklegenden Mick Jagger, sångare i rockgruppen Rolling Stones som numera tituleras ”Sir” Mick Jagger, var gäst på Strand Hotel 2003.

Efter flera renoveringar är Strand i dag ett nationellt landmärke i Rangoon. Marmorgolv och bekväma rottingmöbler ger fortfarande en förnimmelse av svunna tider.

The Strand Hotel, Burma. Foto: Bo E Rosén

Sedan 6 november 2005 heter den administrativa huvudstaden i Burma Naypyidaw och ligger cirka 375 km norr om Rangoon.

Burma blev självständigt 1948, ett år efter Indien och Pakistan. Sedan 1989 är landets officiella namn Myanmar. De olika namnen kan ibland orsaka krångel. FN använder ”Myanmar”. I EU-sammanhang används ”Myanmar/Burma” och i Sverige används ofta bara ”Burma”, eller ”Burma − också kallat Myanmar”. Med officiell burmesisk omskrivning stavas Rangoon ”Yangon”.

Text och foto: Bo E. Rosén