En liten guide till Mocambique

Flag of Mozambique at Resekoll.se

Vi börjar med huvudstaden Maputo. Bästa [simpletag]hotell[/simpletag]et, men säkert det dyraste, i huvudstaden Maputo, heter Polana Hotel. Jag rekommenderar ett besök till deras bar om inte annat – att sitta utomhus under ett palmträd och blicka ut på solnedgången över [simpletag]Indiska oceanen[/simpletag] är magiskt.

En ovanlig sevärdhet är att ta en snabbgående motorbåt från hamnen ut till Sofina, en halvö, där gamla kanoner från första världskriget är monterade. Du kan gå runt i ett ödelagd militärbas, provsitta en luftvärnskanon eller varför inte en gedigen tandläkarstol från 30-talet?

 

Polana Hotel at Resekoll.se

Fortsätt ut till Isla de Inhaca för att äta middag och bo på ett trevligt hotell. På Inhaca island finns ett marinbiologiskt museum i relativt gott skick. Isla de Inhaca är en välbevarad ö eftersom det varit naturreservat sedan 1976. Där finns mängder av möjligheter till snorkling, dykning och delfinsafari.

Utanför Isla de Inhaca finns Isla de Portuguese, Portugeese Island. Liten lagun, vit puderstrand och mangolbuskage. Kristallblått vatten. Räkna med 45 min med motorbåt (kan vara guppigt, tremetersvågor) ut till de två sistnämnda öarna.

 

Maputo, Mozambique at Resekoll.se

I huvudstaden Maputo får du uppleva portugisisk [simpletag]arkitektur[/simpletag] från kolonialtiden då huvudstaden hette Lorenco Marquese (uttalas: "Lorenzo Marxs"). Denna stil möter 70-talets kommunistiska skrytbyggen, efter självständigheten 1975. Passa också på att åka till the Revolution Museum där den andre presidenten, Samora Macheal finns porträtterad, men ser nästan lite ut som en nordkorean…

Maputo, Mozambique at Resekoll.se

Det finns även ett slitet naturhistoriskt museum som unikt har elefanter från olika fosterstadium, vilket både är ganska äckligt och ganska intressant. Förr fanns en ilsken påfågel som sprang runt och jagade gästerna utanför.

Den lokala marknaden är värt ett besök – upplev folkets stim och alla tusentals saker att köpa. Passa på att ta en bild på den vackra centrala tågstationen, men var på din vakt, ha inte med dyrbara saker! Och befinn dig i anslutning till ditt fordon – du vill inte gå runt med kameran nere i "baixan" (=downtown).

 

Maputo, Mozambique at Resekoll.se

Massor av restauranger finns vid Avenida Julius Nyrere. Här finns i stort sett bara en sak att äta – grillad kyckling med eller utan [simpletag]PiriPiri[/simpletag] (lokal chilli), som serveras med sallad och pommes frites. Passa också på att äta grillade [simpletag]räkor[/simpletag] vid restaurangen Costa do Sol. Grillade räkor var något sydafrikanerna kom för att äta redan på 50-talet och kallar det än idag för LM (Larenco Marques) prawns. Drick Sydafrikanskt bryggd Castle lager, Holländska Amstel (bryggd i Sydafrika) eller de lokala ölen 2M och Laurentina. Se till att den lokala flaskan varit stängd annars vet du inte vilken överraskning du kan få i den. [simpletag]Coca Cola[/simpletag] på flaska är däremot ett måste i [simpletag]Mocambique[/simpletag] – receptet är speciellt, och smakar underbart där nere. Glöm inte att köpa [simpletag]cashewnötter[/simpletag] också, vilket är en av de största exportprodukterna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *