Krönika

2007-10-03 

Res med gott samvete!

Christian von Essen at Resekoll.seJag läste en krönika häromveckan. Krönikören ställde sig kritisk till medelklassens högkonjunktur-resande. Ett resande som går ut på att shoppa, spendera, bo på rätt hotell och som gör att man inte kommer i kontakt med ”lokalbefolkningen”, ”det äkta”, ”det autentiska”. Till en början nickade jag flinande när författaren framhävde det absurda i att resa från sin R.O.O.M-inredda våning i Vasastan till en R.O.O.M-inredd svit i London eller New York.

Men vänta lite nu, tänkte jag. Naturligtvis kan man ställa sig starkt kritisk till komsumtionshets, ignoranta resenärer och lattegenerationens fäbless för till synes meningslösa ting. Vi kan kritisera hur man reser ur miljöaspekt, vi kan kritisera vart man reser utifrån demokrati- och kolonialiseringshänseende. Men kan vi verkligen kritisera varför människor väljer att resa?

Resandet är idag en lika stark smak-, klass-, och identitetsmarkör som kläder, mat och kulturkonsumtion. Och om detta kan man tycka vad man vill. Men att gå in och jobba upp ett moralpaniskt pekfingerviftande för att folk finner självförverkligande, tillfredsställelse och avkoppling i så ”ytliga” saker som shoppinggator, sobert inredda hotellbarer och bubbelbad är att inkräkta lite för långt på våra privata intressen. Vem bedömer till exempel att shopping på Manhattan i dagsläget inte är en lika häftig upplevelse som en safaritur i Kenya? Vem säger att stranden på Koh Lanta är vettigare än Camden Market i London? Just det – ingen, eftersom upplevelser av naturen är personliga.

Så fortsätt res runt i världen, oavsett vilka egoistiska och ytliga motiv du än må ha. Om det får dig att må bättre är jag nöjd.

 

Vad tycker du? Gå till sidan för kommentarer! 

Av: Christian von Essen, redaktör Resekoll.se
Kontakt: [email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *