Din guide till resegaranti

En stor del av flygbranschdiskussionerna just nu handlar om resegarantin. I nuläget har du alltså resegaranti endast när du bokar någon form av paketresa, och inte vid köp av en vanlig reguljär biljett. Men resebyråerna måste dessutom ställa garanti hos Kammarkollegiet, det vill säga en säkerhet som används till drabbade resenärer, exempelvis vid en [simpletag]konkurs[/simpletag]. För att få sin ersättning måste man ibland ansöka om detta hos [simpletag]Kammarkollegiet[/simpletag].

Anledningen till att FlyMe-historien blivit så speciell är för att garantin inte gäller flygbolag, och för att vissa av deras passagerare hade köpt paketresor, medan andra köpt flygbiljetter.

Det kan vara bra att kolla innan man åker ifall resebyrån har ställt garanti hos Kammarkollegiet, och de har mycket bra information på sin hemsida om lagar och ersättningar. Där kan du även söka på företag som har [simpletag]resegaranti[/simpletag]. Återförsäljare av svenska arrangörers paketresor ska ställa garanti motsvarande minst 50 000 kronor.