Heges rapport fr̴n Sydkorea Рdel 1

Hege Daaland jobbar sedan en tid tillbaks i Seoul, Sydkorea. Resekoll kommer framöver att publicera hennes rapporter därifrån.

CHARM: Den pulserande huvustaden Seoul har sin charm. En liten promenad bland de traditionella husen i Samcheong-dong är att rekommendera. Foto: Thomas Bjørnholm

Lusten på en utmaning och en tillvaro utanför Oslo drev mig till andra sidan jorden. Förresten är Korea inte särskilt långt ifrån Skandinavien – det är ju bara Ryssland och Nordkorea som skiljer oss åt. Dessutom passade det också bra att min man jobbar på norska ambassaden här i Seoul.

 

Som blond och blåögd skandinav är det lätt att skilja sig från mängden, eftersom det är få västerlänningar i [simpletag]Seoul[/simpletag]. Men…till skillnad från många andra länder i [simpletag]Asien[/simpletag], kan man i [simpletag]Korea[/simpletag] känna att man faktiskt inte blir sedd. Koreanerna bryr sig inte särskilt mycket om utlänningar, vissa gånger går de stora omvägar runt dig, medan andra gånger stöter de in i dig så att du nästan faller omkull, utan att det kommer den minsta lilla ursäkt. Koreanerna kan nästan verka lite fräcka och sura, men det är bara en del av kulturen – de tycker att det som är annorlunda blir så överväldigande att de inte kan förhålla sig till det, åtminstone inte innan de har koll på din ålder, civilstatus och familjesituation.

 

Gå till DEL 2, DEL 3, eller DEL 4