Heges rapport fr̴n Sydkorea Рdel 3

VINTERSPEL: Sydkoreas Yongpyong, med sina 1450 meter över havet, är en het kandidat till vinter-OS 2014. Vi testade backarna och snökvaliteten. Tärningskast 4.  Foto: Thomas Bjørnholm


Sydkorea som turistland

OS 1988 och VM 2002 gjorde Seoul mer tillgängligt för ditresande, men det kommer ta lång tid innan Sydkorea blir ett land som turister pratar om. Det är bara drygt 25 år sedan [simpletag]Sydkorea[/simpletag] var en [simpletag]diktatur[/simpletag] och en nation i stor fattigdom. Landet har på kort tid vänt från att vara mottagare av U-landshjälp till att bli givare till andra U-länder. Ett mirakel skulle många hävda, men även om Sydkorea idag är välutvecklat, behöver man inte åka långt utanför Seoul innan det känns som att man har rest 40 år tillbaka i tiden.

 

Även i [simpletag]Seoul[/simpletag] märker man att det är få som pratar bra engelska, och man blir snabbt lämnad ensam om man på Oxford-engelska vackert försöker fråga någon om vägen. Man har satsat mycket på industriell utveckling, men turismen verkar vara en bortglömd post. Landet har fin natur och en sann metropol till huvudstad, men man saknar de riktigt stora sevärdheterna man letar efter i ett semesterresemål. Du kan hitta en bra blandning av nytt och gammalt – Starbucks bredvid med rökfyllda bulgogi grill-syltor, breddfyllda med koreaner som dricker lokal sprit, skvallrar och spottar.

 

Också arkitektoniskt kan man se rester av gammal stolthet sida vid sida med betongklossar från femtiotalet. Det ser relativt västligt ut på ytan – stora feta Mercedes-bilar och Jaguarer glider längs gatorna med chaufförer i italienska kostymer. Men det traditionella sättet att tänka och det hierarkiska sociala systemet regerar fortfarande – man blir gång på gång påminnd om hur annorlunda landet är.

 

Korea är välorganiserat, och har en kollektivtrafik som täcker större delen av landet. Om man tar den språkliga utmaningen på allvar tar man sig lätt runt i landet. Korea är resmålet för den nyfikne turisten med vassa armbågar.


Gå till DEL 1, DEL 2 eller DEL 4