Sydkorea försöker skapa ett eget ”Hongapore”

Jeju


Hongapore
låter lite som en subgenre inom erotisk film, men så är inte fallet. Det är nämligen vad Koreanska Jeju Development Centre (JDC) kallar sitt nya jätteprojekt på den lilla skattelättade turistön Jeju, strax söder om [simpletag]Sydkorea[/simpletag]. Ambitionen är att använda sitt ansträngda läge mellan stormakterna Japan, Kina och Ryssland till någonting positivt, och helt enkelt bygga sig ett nordöstasiatiskt affärsnav inspirerat av [simpletag]Singapore[/simpletag] och [simpletag]Hong Kong[/simpletag].

I norra delen av Sydkorea tronar även projektet Incheon, eller Incheon Free Economic Zone (IFEZ), som förutom en mängd utländska företag även satsar på högteknologiska bostäder, lyxiga [simpletag]golfbanor[/simpletag] och femstjärniga hotell. Kanaler som i Venedig, en park inspirerad av en berömd sådan i New York, samt ett expo-center med en doft av [simpletag]Sydney Opera House[/simpletag].

Visst byggdes Singapore upp för hand på kort tid och på en till synes meningslös liten ö utan naturresurser, men att göra om en sådan bedrift med framgång kräver mer än pengar. Det kräver långsiktighet, affärssinne och goda utrikespolitiska relationer. Det återstår att se om Korea klarar det.