Du har alternativ!

Flera medier, däribland Expressen Res, refererar i dagens nätupplagor till en undersökning som den brittiska konsumentorganisation Which? Holiday gjort bland de avgifter flygbolagen tar ut från resenärer vid bokning och betalning.

Enligt den brittiska organisationen har till exempel Ryanair ökat sina kortavgifter med 600 procent under den senaste 18-månadersperioden. För vanliga bankkort har man gått från en avgift på 70 pence till £5 och på kreditkort ökat från £2 till £5
p e r  p e r s o n  och  e n k e l  r e s a .

Visst, det går att förstå att det innebär ökade kostnader för bolagen att erbjuda betalning via betal- och kreditkort – men vad har konsumenten för alternativ? Handla med kontanter över disk? Nej. Handla mot faktura? Nej. Insättning på konto? Nej. Och så fortsätter det, och du har inget annat alternativ än att betala med ditt kort och därmed även betala avgiften.

Vi ser varje dag att till exempel mindre närbutiker tar ut en kortavgift när du handlar för under 50 eller 100 kronor. Men där har du alternativ! Du kan välja att ändå betala med ditt kort eller gå till en bankomat och hämta ut pengar. Det tredje alternativet är ju såklart att gå till en helt annan affär där de helt enkelt accepterar ditt kort utan någon avgift. Det får bli dagens tips – välj bort flyg- och resebolag som tar ut kortavgifter och sök dig till dem som tacksamt tar emot din betalning oberoende av medel.