Lyxkyckling på restaurang Hopballe Mølle

Hopballe, Danmark - Resekoll.se
Resekoll i Danmark: I Grejsdalen utanför Vejle ligger Hopballe MølleMølle Ã¤r det danska ordet för kvarn och kvarndrift har funnits vid Grejs Ã¥ de senaste 600 Ã¥ren. Hoppe betyder sto, balle betyder liten backe, och det är de betande hästarna i sluttningen ner mot Ã¥n som gett gÃ¥rden sitt namn.

Paret Christensen är sjätte generationen som driver lantbruket, men för några år sedan tröttnade de på den sorgliga massproduktionen av kycklingar och bestämde sig för att låta kycklingarna få växa upp under förnuftiga förhållanden under en mer naturlig process. Produktionen är inte ekologisk, men djuren har ett bra liv på den CO2-neutrala gården vars energi utvinns från kvarnturbinen.

Hopballe, Danmark - Resekoll.se 

Hopballe Mølle Ã¤r leverantör till bland annat Claus Meyer som startade välrenommerade Köpenhamnsrestaurangen Noma, korad till världens bästa restaurang 2010. Efter utnämningen är det sÃ¥ gott som omöjligt att boka bord pÃ¥ Noma, men för att prova Hopballes kycklingkött kan Resekoll rekommendera gÃ¥rdens egen restaurang som ligger idylliskt precis vid Ã¥kanten med utsikt över fallet ner mot kvarnen. Välj Hopballefadet och sätt tänderna i fantastiska kycklingfrikadeller, hot wings, pestobakade kycklinglÃ¥r, rökt tupp och knaperstekt tuppbröst. Tillbehören kommer frÃ¥n den egna gÃ¥rden eller närliggande producenter. Naturligtvis servereras det lokal öl frÃ¥n mikrobryggerierna Bøgedal Bryghus och Vejle Bryghus.

Eldsjälarna Christensen planerar att under det närmsta Ã¥ret bygga om delar av kvarnen till hotell sÃ¥ att ett besök pÃ¥ Hopballe Mølle ska bli en helhetsupplevelse, inte minst i samband med bröllopsfester som ofta hÃ¥lls i restaurangen. Hopballe Mølle har ocksÃ¥ gÃ¥rdsbutik där man kan som vanlig konsument kan köpa kycklingkött och andra delikatesser. Under hösten har gÃ¥rdsbutiken öppet varje dag utom mÃ¥ndag. Restaurangen är öppen fredag-söndag. Prenumerera pÃ¥ nyhetsbrevet för att hÃ¥lla dig uppdaterad.