SJ är sämst i Sverige på att ta hand om sina kunder

”Vem är bäst, respektive sämst, i Sverige på att ta hand om sina kunder?”. Den frågan ställdes till medlemmarna i Wednesday Relations nätverk, där 13 500 svenska beslutsfattare slutligen kom fram till dessa svar.

IKEA och ICA tar absolut bäst hand om sina kunder, medan SJ hamnar på en solklar bottenplacering. Eftersom denna undersökning gjordes innan de senaste dagarnas problem för SJ så kan man befara att SJs position i bottenskiktet ytterliggare cementerats. Vid vidare analys så visar det sig att det inte är så att exempelvis SJ misslyckas med själva leveransen. Nej, de klarar inte heller av att hålla kvalitet i kundarbetet innan eller efter själva köpet/leveransen.

Sämst kundupplevelse- och service har:

 1. SJ
 2. Ryan Air
 3. Försäkringskassan
 4. TeliaSonera
 5. Com Hem


Bäst kundupplevelse- och service har:

 1. ICA & IKEA
 2. SAS & Länsförsäkringar
 3. McDonalds
 4. Malmö Aviation
 5. Toyota

Så här kommenterar och ursäktar SJ sin bottenplacering till Wednesday Relations:

Fråga: Enligt de svarande i vår undersökning är er information till kunder (särskilt i samband med förseningar och dyl.) inte dålig utan obefintlig. Kan du kommentera denna upplevelse?

Svar: Det har varit ett tufft år för hela järnvägsbranschen och resenärerna har fått allt för mycket stryk. Vi beklagar den bristande information som våra kunder ibland drabbas av vid förseningar. Informationsbristen beror oftast på att det är svårt att snabbt få fram uppgifter om orsakerna till förseningen och hur snabbt den kan åtgärdas. Vi vet att aktuell lägesinformation är oerhört viktigt för våra resenärer och vår nya kundgrupp har som huvuduppgift att förbättra resenärsinformationen. Vi försöker även nå våra kunder via sms vid inställda tåg.

Fråga: Ni får kritik för att ni inte håller er resegaranti. Är det inte bättre att inte lova saker man inte kan hålla?

Svar: SJ har en av resebranschens mest generösa restidsgarantier. Sedan den 30 oktober kan resenären välja mellan att få kontant ersättning eller värdebevis i form av resecheckar vid förseningar. Resenären ersätts med värdebevis vid förseningar från 30 minuter och kontant ersättning utbetalas från 60 minuters försening. Restidsgarantin fylls enklast i via ett formulär på vår hemsida www.sj.se. Enl EU-direktivet ska kunden få svar inom 30 dagar men oftast svarar vi inom 7 dagar.

Ulf Wallin, Bitr presschef, SJ AB

Vad har ni för förtroende för SJ? Vad betyder deras uttalanden, svar och löften? Väljer ni andra alternativ än tåg för att vara säker att komma fram till er destination?

One thought on “SJ är sämst i Sverige pÃ¥ att ta hand om sina kunder”

 1. Har haft förmånen att resa med tåg och andra spårbundna transportsätt värdlen över och tycker nog inte SJ sticker ut vad gäller kundservice, varken på den negativa eller positiva sidan.

  SJ har inte det lätt då spårnätet ser ut som det gör, fullt med tåg(gods,person) och minskat underhåll av järvägs-infrastrukuren(banverket sponsrat av Staten/Regeringen).

  Har själv utnyttjat restidsgarantin några gånger och har hitentills funkat bra.

Kommentarer inaktiverade.