Favoriter i Thailand: Khanom och Khao Sok

Under en dryg vecka besökte jag nyligen två för mig helt nya destinationer i Thailand; oerhört vackra och så gott som orörda stränderna i Khanom och den tropiska urskogen i nationalparken Khao Sok.

Strandliv i Nadan Beach

Vackra stränder är man bortskämd med i Thailand. Särskilt i den sydöstra delen av landet där populära ötrion Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao ligger en kort färjetur utanför provinsstaden Surat Thani.

Men när man längtar efter lugnare stränder och softare tempo, behöver man bara ta sig ett par timmar söderut till grannprovinsen Nakhon Si Thamarat och distriktet Khanom. Här väntar en fantastiskt vacker skärgård med soldränkta stränder och ett pärlband av småöar.

Thailand, Long Tail - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

På Nadan Beach ligger Aava Resort, ett vackert litet strandhotell som ägs av makarna Atte Savisalo och Kati Hakkinen från Finland. Paret, som blev kära i stranden under en backpackeresa i södra Thailand för några år sedan, köpte marken och byggde sedan ett läckert designhotell mitt i paradiset.

Hotellets läge, vackra interiörer och ambitiösa servicenivå gör det lätt att gå ner i varv här. Och trots att hotellmiljön är lyxig, ligger rummen och rätterna i restaurangen på en rimlig prisnivå.

Inte helt otippat finns en äkta finsk bastu i hotellets lilla spa-avdelning där det också går att få massage.

Den 9 kilometer långa stranden alldeles utanför hotellet är perfekt för promenader och löpning. Med lite tur, får man sällskap i havet av traktens delfiner som ofta syns leka några hundra meter utanför kusten.

Khanom, Thailand  Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Frågan är hur länge Nadan Beach får behålla sitt lugn? Kommer Aava Resort inom några år att få sällskap av fler och större hotell, strandrestauranger och så småningom också barer, skräddare och krimskramsbutiker?

Enligt danska hotellchefen Jack Uhrenholt kommer det inte att bli så.

– Vi ingår i ett råd tillsammans med andra företag inom turistnäringen i området där vi alla är rörande överens om att behålla lugnet här. Visst kommer det att bli fler hotell på Nadan Beach, men ingen av oss vill låta utvecklingen skena iväg. Så vill man ha mer shopping och nattröj, skall man nog välja att åka till Koh Samui.

Man behöver kanske inte välja. Just närheten till Koh Samui gör det lätt att kombinera bÃ¥da ställena …

Det finns flera sätt att ta sig till Nadan Beach. Från Bangkok går direktflyg till Nakhon Si Thamarat, Koh Samui, Krabi och Surat Thani. Därefter gäller transferbuss eller taxi till Khanom. Från Koh Samui, Koh Phangan går regelbunden färjetrafik till Surat Thani (Don Sak).

Mer information:
www.thailandliving.se
www.aavaresort.com

Thailand, Sok River - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

Djungeläventyr i Khao Sok

Vill man ha sol och bad på någon av södra Thailands semesterdestinationer men också uppleva några dagar i riktig Djungelboksmiljö, är nationalparken Khao Sok ett perfekt val. Parken ingår i ett gigantiskt område med uråldrig regnskog (som är äldre än Amazonas) där det fortfarande finns vilda tigrar, elefanter, leoparder och mängder av andra exotiska djur.
Thailand, Khao Sok - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

I nationalparken finns en handfull mindre hotell och resorts. I till exempel Khao Sok Nature Resort bor man i djungeln i grovsnickrade bungalows högt uppe i träd med apor, fladdermöss och färgglada fåglar som närmaste grannar. Kanske inte bästa boendealternativet för småbarnsfamiljen, men definitivt ett spännande sätt att uppleva det rika naturlivet som finns runt knuten. På hotellets restaurang serveras klassiska thairätter och det går även att få avkopplande massage. Särskilt efter en utflykt. För i Khao Sok är det utflykter i djungeln som gäller. Elefantridning och kanotpaddling (i Sok River) kan varmt rekommenderas.

Elephants in Khao Sok, Thailand - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se 

En båttur på sjön vid Ratchaparapha-dammen är också ett intressant utflyktsmål i nationalparken.

Thailand, Khao Sok - Photo: Joakim Lloyd Raboff, Resekoll.se

Sjön anlades i samband med dammbygget i början av 1980-talet och det bergiga landskapet är minst sagt spektakulär. Runt den jättelika sjön finns också ett par mindre hotel med enklare bungalows om man vill ha en annorlunda och garanterat naturnära semester.

Det var perfekt att kombinera dom sköna stränderna i Khanom med djungeln i Khao Sok. Helt klart två nya favoriter i Thailand.

Mer information om Khao Sok Nature Park:
www.en.wikipedia.org/wiki/Khao_Sok
www.khaosoknatureresort.com

Map of South East Thailand - Resekoll.se

Text och foto: Joakim Lloyd Raboff