Spa i Ungern. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Spa i Ungern – bland näckrosor och stigande ånga

Ingen annanstans i Centraleuropa finns en stad med så många spahotell som i Héviz. Hit kommer människor från hela Europa för att bada sig till hälsa!

Cirka 18 mil från Ungerns huvudstad Budapest och strax väster om Centraleuropas största sjö Balatonsjön, ligger staden Héviz och världens till ytan största termalsjö.

I sjön Héviz – som betyder just ”varmt vatten” – sjunker vattentemperaturen aldrig under 24 grader, trots att det vintertid kan snöa och vara sex, sju grader kallt i luften. Sommartid är sjön runt 38 grader varm. Detta beror på den källa med geotermiskt uppvärmt vatten som förser den drygt fyra hektar stora Hévizsjön, som djupast 38 meter, med varmt mineralrikt vatten året om. Sjön rymmer omkring 100 miljoner liter som ständigt cirkulerar. På tre dygn byts allt vatten ut.

Det varma vattnet ger den närmaste omgivningen kring sjön ett medelhavsklimat i miniatyr.

Trots att det är vulkaniska omgivningar i Héviz och ett lätt svavelosande vatten i sjön med flyktiga gaser, är det inte någon puttrande, illaluktande plats.

Bland näckrosor
I Hévizsjön kan man guppa runt bland näckrosorna både sommar och vinter och låta det lätt svaveldoftande varma vattnet hela kroppen. Det innehåller bland annat kalcium, magnesium, kolsyra, och svavel i lämpliga doser och är läkande för både kropp och själ. De ämnen som i gasform finns i sjön fäster på kroppen i små bubblor och stimulerar både huden och nervsystemet, påstås det.

Bevisligen har baden i sjön en mycket god smärtstillande effekt på ryggrads- led- och olika reumatiska sjukdomar och cirkulationsbesvär. Om det nu inte skulle bota fullt ut, så i alla fall lindras även olika nervsjukdomar och inflammationer i kroppen. Tillsammans med sjöbottens svagt radioaktiva lera, som bland annat innehåller radium blir Hevizsjön till en jättestor hälsobringande cocktail.

 

Spa i Ungern. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se
Ingången till badhuset. Här inne är det alltid över 30 grader varmt. Hit kommer folk från hela Europa för att koppla av och ha det skönt inomhus i det lätt svavelosande vattnet

Grevens badhus
Mitt i detta varma paradis av termalvatten finns ett stort modernt badhus och wellnesscenter.

Redan 1795 byggde godsägaren och greven György Festetics med slott i grannstaden Keszthely, ett badhus vid Hévizsjön för att utnyttja vattnets goda egenskaper. Han anställde till och med en läkare och trycket upp en liten broschyr om sin badverksamhet. Ryktet om sjöns helande förmåga spred sig över Ungern och till grannländerna. Detta blev början på dagens berömda spa- och badkultur i Héviz.

Spa i Ungern. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

3 dopp a 20 minuter
Badhuspersonalen rekommenderar 3 dopp a 20 minuter varje dag, med en halvtimmes vila emellan, under minst en vecka för att termalvattnet ska ge en långvarigt kurerande effekt.

Men vissa kommer bara under ett veckoslut för en stunds skön avkoppling i det varma hälsobringande vattnet. Personalen förser badgästerna med handduk och en badring av skumplast. Badringen rekommenderas. En kallsup av termalvatten är ingen höjdare!

Héviz – som både är en sjö och en liten stad – är berömd som en av Europas främsta hälsobad- och spastäder, som tillhandahåller olika välgörande behandlingar av professionell personal. Man har till och med fler hotellnätter i Héviz än i huvudstaden Budapest.

Batteri av terapier
På hotellet vid sjön erbjuds olika behandlingar efter en noggrann undersökning av specialistläkare och personal för att nå bästa resultat. Man har ett batteri av terapier för olika sjukdomstillstånd och besvär.

Här ges – förutom bad i inomhuspoolens 36-gradiga lätt svaveldoftande vatten från en egen termalkälla – olika medicinska massager, behandling med olika lerinpackningar från Hévizsjöns botten, som lindrar och kurerar reumatiska besvär och olika hudsjukdomar och behandling mot stress, för att nämna några behandlingar som utförs. Det finns också ett rum som – från golv till tak – är inrett med ett speciellt salt från Transylvanien för behandling av astmatiker.
Vid sjön ligger även specialistsjukhuset St Andrews som ger cirka 50 till 60 000 behandlingar per år, varav cirka 6 000 är behandlingar av utländska medborgare.

Här finns läkare, specialister på reumatiska, neurologiska, urologiska och gynekologiska sjukdomar liksom inom kirurgi och olika infektionssjukdomar.
Förutom från Ungern remitteras patienter från bland annat Österrike och Tyskland till Héviz, berättas det. Dock inte från svenska landsting!

Vulkanisk mark
Hévizsjön har funnits i tjugo-trettiotusen år och redan då bodde det vid sjön människor som badade. Från den tiden finns flera myter om sjöns läkande förmåga.

Ungern är ett land som är uppbyggt på vulkanisk mark och i stora delar vilar på
termalkällor. Bara i huvudstaden Budapest finns över 100 källor som förser ett 30-tal termalbad med mineralrikt varmt vatten.

Spa i Ungern. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

 

Redan de gamla romarna
Ungrarnas intresset för termalbad är något romarna förde med sig för runt 2 000 år sedan. Där Ungern och Budapest i dag är beläget, grundade romarna i början på 100-talet f Kr en provins som hette Pannonia och staden Aquincom. Eftersom romarna var begeistrade i att bada, och förstod betydelsen av termalvattnets välgörande förmåga byggde de upp de första badanläggningarna i Ungern.

I de varma termalkällorna helade och lindrade soldaterna sina smärtor och kurerade sina sargade kroppar mellan erövringarna ute i Europa. Men baden – som var pampiga inrättningar – var också en träffpunkt i det gamla Romariket. Där diskuterades bland annat politik, skvallrades och gjordes affärer förutom att vila och kurera krämpor.

Spa i Ungern. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se
Staty av Greve György Festetics framför hans slott i grannstaden Keszthely.

Turkiska badinrättningar
Turkarna förde med sig sin badhustradition när de tog makten i Ungern på 1500-talet. De besegrades 1699, men i Budapest finns en del pampiga turkiska badinrättningar kvar som fortfarande är i bruk.

I dag har staden Héviz cirka 5 000 invånare. Under högsäsongen från mars till oktober ökar antalet i staden med runt 10 000 besökare.

Text och foto: Bo E. Rosén