Chokladkullarna i Filippinerna

Ön Bohol i regionen Visayas är en av Filippinernas 7000 öar som Spanien koloniserade år 1565. Detta var en tid då Asien var jungfrulig mark för handelsmän, europeiska erövrare och upptäcktsresande.

Chokladkullarna, Filippinerana. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

På ön finns över tusen gräsbevuxna kalkstenskullar, som är gröna under regnsäsongen och chokladbrunt solbrända under den torra perioden. Det handlar om de numera världsberömda Chocolate Hills (Chokladkullarna), de 1 268 unika bergsformationerna i Filippinerna som lockar besökare från hela världen.

K-2D-1200
Kullarna, som är utspridda kring städerna Sagbayan, Carmen och Batuan, på en över 50 kvadratkilometer stor yta, är en samling nationella geologiska monument som nu väntar på att tas med på FN-organet UNESCO:s ansedda världsarvslista. Chocolate Hills blir i så fall det sjätte filippinska världsarvet.

Enligt en av många legender är kullarna förstenade tårar från en försmådd jätte som blivit kär i en flicka på ön. När hon avvisade honom och gifte sig med en lokal man, grät jätten i tusen år.

Sagbayan-peak-1-1200-pix

Bohols chokladkullar – som till och med finns avbildade på provinsflaggan – var en världsberömd turistattraktion långt före Filippinernas vita stränder och fantastiska dykvatten lockade turister från hela världen. Vid Sagbayan och Carmen har ett par av bergskullarna förvandlats till turistplats med hotell, restaurang och utkiksplats.

Kullarna, som är mellan 40 och 130 meter höga, är imponerande. I jämförelse kan nämnas att ett höghus med 15 våningar är drygt 45 meter högt.

K-4A-1200

Ännu har geologer inte nått enighet kring hur dessa unika konformationer av marin kalksten har bildats, men en accepterad förklaring är att de skapades när stora landmassor försköts för hundratusentals år sedan och pressade upp stora berg av korall i förkastningar och sprickor från havsbotten. Erosion, vind och regn har sedan format och slipat dem under tusentals år till dessa gigantiska toppar.

En legend om dess tillkomst av det mer osedliga slaget berättar gärna lokalbefolkningen i Boholprovinsens huvudstad Tagbilaran. Den handlar om en oxe – som också är en av Filippinernas nationalsymboler – som härjade på ön och i sin framfart ödelade åkrar och åt upp grödorna för befolkningen. För att få stopp på oxen placerade så bönderna ut skämd mat som oxen villigt glufsade i sig. Men då protesterade hans mage, vilket resulterade i de konformade bruna högarna som idag kallas för Chocolate Hills.

Text och foto: Bo E. Rosén

K-2B-1200

Fotnot:
Portugisen Ferdinand Magellan var den första Europé att nå Filippinerna 1521, men dog i strid mot hövding Lapu Lapu på ön Mactan i provinsen Cebu. Miguel Lopez de Legaspi etablerade den första spanska kolonin på ön Cebu år 1565, ”Villa del Santisimo Nombre de Jesús”.

I Filippinerna – som består av drygt 7 000 öar – finns spåren från kolonialtiden fortfarande kvar. Spanjorerna, som koloniserade landet i över 300 år, gjorde Filippinerna till det enda kristna landet i Asien, och Spanien kom att bli en av dåtidens stormakter.

Kung Filip II av Spanien, som regerade mellan 1556 och 1598, och som gav landet dess namn sade: ” Solen går aldrig ned i mitt kungarike. När det är solnedgång i Manila, är det soluppgång i Madrid”!

 

K-4B-1200

K-5A-1200

K-5B-1200