Lydmar Stockholm

Hotell i Stockholm: Avslappnad lyx på Lydmar

År 1993 fick Stockholm sitt första designhotell: Lydmar strax intill Stureplan, ett område som just vid den tiden började bli riktigt hett. Även Lydmar, med sina glasade väggar och sin unga, fräcka design, låg helt rätt i tiden och satte en ny standard här i landet för hur ett hotell kunde se ut. Lydmar blev snabbt en del av det nöjesliv som under 1990-talet snabbt växte fram kring just Stureplan.

Ägaren, Pelle Lydmar, tvingades 2006 stänga hotellet, eftersom fastigheten skulle omvandlas till kontor. Några år senare återuppstod Lydmar i nya lokaler – eller rättare sagt i en mycket gammal byggnad, alldeles mellan Grand Hôtel och Nationalmuseum.

I snart tio år har ”nya Lydmar” funnits i det så kallade Edelstamska huset; uppfört 1882 åt en byggherre med samma namn. Mellan 1920 och 1945 inrymdes i detta hus den tyska legationen. Härifrån skickades många rapporter till Hitlerregimen om nazimotståndet i Sverige. Exempelvis tvingades Karl Gerhards revy ställa in sina föreställningar efter en skarp tillsägelse från legationen (föregångare till senare tiders tyska ambassad). Och när Hitler våren 1945 begått självmord hissades hakkorset på halv stång – mitt i centrala Stockholm.

Lydmar Stockholm

Lydmar, som numera ägs av intilliggande Grand Hôtel men ändå fortsätter verksamheten under sitt tidigare namn, kan – stilistiskt sett – betraktas som ett lite uppkäftigt lillasyskon till det mer klassiskt stela Grand.

Lydmar är ett fräsigt boutiquehotell av samtida internationellt snitt, med 46 rum, varav några eleganta sviter som kombinerar rester av oscariansk högreståndsarkitektur med hypermodern design. Lobbyn består av flera, spatiösa utrymmen – och strax innanför ligger hotellets kanske mest lukrativa del: den tjusiga restaurangen, dit man kan gå att äta utan att bo på hotellet.

Här äter man inte bara gott. Miljön är avslappnat informell. Eller annorlunda uttryckt: bohemiskt-elegant, med en självklar internationell touche. Ena långväggen i restaurangen är fylld av bokhyllor, åt andra hållet stora fönster och en terrass där man under väldiga trädkronor kan blick ut mot Nationalmuseum.

Jag provar att bo i ett ”Large king room”, ett spännande, estetiskt tilltalande ”vardagsrum” med utsikt mot Strömmen och Gamla stan, och längst in ett Master bedroom med bursprÃ¥ksliknande välvd fönstervägg och utsikt mot Nybroviken och Strandvägen.

Utanför hotellentrén mot Strömkajen finns även den populära sommarbaren – öppen för alla och med ett stans bästa lägen. Ofta liveband och dj:s.

Lydmar Stockholm

Lydmar karakteriseras av en lite trendig lyx (emellanåt åt det minimalistiska hållet), där utställningar med dokumentärfoton, livespelningar på terrassen och mycket annat stärker den konstnärliga profilen. Man bor dessutom i behagligt ljudisolerade rum. Mitt i stan – men tyst som i Lappland.

Frukostbuffén är välavvägd och högklassig, dock en smula begränsad: inte alls den typ av vräkiga frukostlandskap som utbreder sig på flera hundra kvadrat i vissa hotellmatsalar.

Maria Maruska, vd för Lydmar, talar sig varm för terrassen strax utanför, som i skrivande stund ligger folktom i sensommarsvalkan.

− Terrassen har känslan av fransk berså, med skön musik via spellistor, à la carte-servering från samma meny som i matsalen och en cocktailbar.

På frågan om framtidsvisioner för hotellet svarar hon:

− Att vara det ledande lifestylehotellet i Europa genom vår personliga service och att fortsätta stärka vårt kulturutbud via konstutställningar och musik.

Efter frukosten går jag över till Nordic Spa, beläget i de inre regionerna på Grand Hôtel och dit man även som Lydmar-gäst har tillträde.

Detta är verkligen a hidden paradise, mitt i city! Småskaligt och byggt med stark känsla för estetik och gedigna material (till exempel gotländsk kalksten och svart skiffer från Grythyttan). Vill man inte anlita utbudet av massörer och allehanda terapeuter är det bara att bege sig ut bland basturum och pooler. Intill stora bassängen flammar eldslågor från gasrör och svag yogamusik strömmar ut över det 32-gradiga vattnet – och under ytan kan man massera sig med jetströmmar som får leder och muskler att slappna av.

Bland mycket annat finns här också en av de finaste ångbastur jag besökt, liksom ett vilorum där man kan pusta ut och i härlig tystnad ligga och bläddra i konstböcker.

En timme senare promenerar jag iväg bortåt Sergels torg – tvagad till kropp och själ.

TEXT OCH FOTO: BJÖRN GUSTAVSSON