Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

Okänd sevärdhet i Litauen: ett palats fyllt med bärnsten

I Litauen finns världens största samling av bärnsten som innehåller fossil av insekter och växter. För tiotals miljoner år sedan fastnade de i kådan som avsöndrades från träd som en gång växte i den region som i dag uppfylls av Östersjöns vattenmassor.

Inneslutna i genomskinliga honungsgula bärnstenar – mirakulöst intakta efter ofattbara tidsrymder;  ett svindlande fönster mot jordens urtid – ett unikt ”bibliotek” hur livet tedde sig för 50 miljoner Ã¥r sedan.

De unika bärnstenarna finns att beskåda i ett museum i ett palats från 1897 i den baltiska Östersjökuststaden Palanga i Litauen. Museet inrymmer en av de största bärnstenssamlingarna i världen.

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

I bärnstensmuseet – omgivet av stadens botaniska trädgård – finns över 4 500 bärnstenar i glasmontrar försedda med förstoringsglas, varav över hälften av dem har växter och insekter inneslutna i den genomskinliga bärnstenen. De här insekterna är bevarade precis som de såg ut för tiotals miljoner år sedan. En del av bärnstenarna är infattade i över 400 år gamla juvelprydda amuletter, smycken och prydnadsföremål.

Omkring 24 000 olika bärnstensobjekt av varierande storlek finns också undanstoppade i museets skåp och lådor och får helt enkelt inte plats att visas…

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

Stulen tre gånger

I tryggt förvar bakom extra tjockt glas – den har nämligen blivit stulen tre gånger – finns en av världens största bärnstenar, den s k ”Sun stone”, som väger 3,5 kilo. Världens största bärnsten väger ca 15 kg och förvaras på Natural History Museum i London.

Bärnstenen från Östersjön började bildas för ungefär 30-50 miljoner år sedan av kåda från barrträd i de subtropiska skogar som växte i dessa nordliga områden. Begravda i lera när fornhaven böljade fram, hårdnade kådadropparna till bärnsten och ibland fastnade insekter, löv eller frön. En del av bärnstenarna kastas årligen upp på stränderna av vågrörelserna längs Östersjöns kuster.

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

Färgen på stenarna är vanligtvis gul, brun eller rödaktig, men det finns också benvita och svarta bärnstenar.

Det var 1963 som detta unika museum öppnades i ett gammalt 1800-talspalats i staden Palanga vid den så kallade Bärnstenskusten vid östra Östersjön. Museet – som hitintills haft runt åtta miljoner besökare – har 15 rum med olika bärnstensföremål i glasmontrar.

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

Rysk bärnstensindustri

När Litauens territorium införlivades med Ryssland under 1700-talet, försvann Litauen från kartan och Palanga blev ett center för den ryska bärnstensindustrin. I början av 1900-talet bearbetades årligen omkring 2 000 kilo rå bärnsten i Palanga. Bärnstenen samlades in genom nätdragning längs havsbotten och genom gruvdrift i de inre delarna av Ryssland. Nu när Litauen åter är fritt sker ånyo en storskalig bärnstensindustri i den lilla staten.

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

Grevens palats

Museibyggnaden var från början hem åt greve Feliks Tyszkiewicz, med en förnäm familj i Palanga. Under första och andra världskriget skadades huset av tyskarnas bombningar och blev lämnat att förfalla. 1957 fick den litauiska konstföreningen och arkitekten Kazys Seselgis upp ögonen för byggnaden och började att renovera huset.

Arvingen greve Alfred Tyszkiewicz (1913-2008) – som tvingades lämna Litauen under andra världskriget och fly till Polen – donerade palatset till staden Palanga och fick därmed 1997 stadens hedersmedborgarmedalj. Numera tillhör byggnaden det litauiska konstmuseet i Vilnius. Den omgivande parken och byggnaden är en populär plats för traditionella sång- och musikuppföranden.
Framför palatset – som inrymmer museet – står en märklig Jesusstaty som beställdes av greve Feliks Tyszkiewicz 1907 som tack för andligt beskydd då hans fru Antonina, efter en svår graviditet födde sonen Stanislaw.

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

Statyns skapare var länge höljd i dunkel, men nu har konsthistorikerna kommit fram till att skulpturens skapare är en lärling till den danske skulptören och konstnären Bertel Thorvaldsen (1771-1804) – på sin tid en av Europas mest kända och uppskattade konstnärer; vid sidan av vår egen Sergel var han den främste representanten för klassicismens skulptur i Norden.

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

1948 förstörde dåvarande sovjetiska myndigheterna statyn, men 1993 kunde man rekonstruera den efter gamla fotografier.

De mest betydande bärnstensförekomsterna finns vid stränderna av södra Östersjön. Och då framförallt på den s k Bärnstenskusten i före detta Samland, som är halvön nordväst om Kaliningrad (tidigare Köningsberg).
Smärre förekomster är kända från bland annat Frankrike, Spanien, Sicilien och Dominikanska Republiken.

I Norden påträffas bärnsten framför allt längs södra Östersjöns kuster. Även längs Jyllands västkust är bärnstensfynd vanliga. Särskilt under forntiden, då bärnstenen hade stor betydelse, var den jylländska västkusten en viktig leverantör.

Bärnsten i Litauen - Bo E Rosén

I Sverige har de rikaste fynden gjorts i Skåne, längs dess östra och södra kust. Bärnsten har sedan forntiden i Sverige använts till smycken och prydnadsföremål.

Svenskarna har sedan urminnes tider exporterat bärnsten till bland annat Grekland, Rom och Orienten, där de var mycket eftertraktade.

Text och foto: Bo E. Rosén