Rungusstammen på Borneo, Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Nu sover man lugnt hos huvudjägarna på Borneo

Borneo, världens tredje största ö, har en fantastisk historia. Ett spännande område på den malaysiska delen av Borneo är distriktet Kudat, cirka 20 mil norr om staden Kota Kinabalo i landsdelen Sabah. Kudat är Rungusstammens territorium. Förr i tiden var Rungus huvudjägare.

Det sista huvudet föll 1926.

Det är i alla fall den sista rapporten om huvudjakt som vi känner till, berättar en äldre familjemedlem i den rungusfamilj som jag besöker i distriktet Kudat.

Huvudjakten började för mycket länge sedan. Det var under strider mellan två krigiska stammar. Att ta en motståndares huvud spred skräck bland fienden och blev ett sätt att bevisa sitt mod och styrka. Med tiden utvecklades det till en handling för att visa stolthet och styrka för fadern till den kvinna man utsett till sin hustru. Ibland hände det att fadern krävde ett antal huvuden som tribut för sin dotter.

Rungusstammen på Borneo, Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se
Näsföljt är ett traditionellt rungusinstrument.

På 1920-talet lyckades britterna förmå de olika stammarna att sluta jaga varandras huvuden, och istället träffas under fredliga former och idka byteshandel på marknader.

Minoritetsbefolkning

Rungus är en minoritetsbefolkning. En del av dem bor fortfarande på traditionellt vis i ett så kallat bitang eller longhouse, (långt hus). Där bor familjen tillsammans med hela släkten.

Rungushus på Borneo, Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Husen är byggda på pålar med en stor veranda. Golven är tillverkade av remsor från bamburör, vilket ger en sviktande gång med en skönt gungande känsla. I anslutning till verandan ligger bostadsrummen på rad. Ett longhouse kan ha 10-12 stora rum. Toaletten och köket finns utanför. För en billig penning kan man få bo här några dagar.

Mötesplats

På dagarna är verandan en mötesplats. Där träffas man och pratar. Kvinnorna tar hand om husbestyren, vaktar barnen, väver mattor och tillverkar korgar. På kvällen dukas det upp till middag.

Rungusstammen på Borneo, Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

När man som europé besöker en rungusfamilj är det viktigt att ta med sig små presenter, som kakor, cigaretter och godis till familjen. Då är de tillmötesgående och visar gärna sina hus.

Rungusstammen på Borneo, Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Ingen fara

Det är riskfritt att sova över och titta pÃ¥ en familjs aktiviteter under en dag. De är ju trots allt bara ättlingar till huvudjägarna…

Huset är också byggt med virke från träd som bringar god lycka, berättar man för mig, så oroa dig inte!

Man ska bara inte glömma att stanna och växla ett par ord med husets hövding innan man lämnar ett longhouse. Att inte göra det räknas som dÃ¥ligt uppförande och kräver ”Sogit”, det vill säga tribut.

Men huvudet fick jag behålla!

Text och foto: Bo E. Rosén