Bohuslän, foto: Eva Green

Vacker rundresa i Bohuslän

Det är svårt att semestra sig mätt på Bohuslän. Kontrasterna mellan det salta Västerhavet, kala klippberg, genuina fiskelägen och inlandets frodiga grönska skapar onekligen en säregen tjusning.

”Numera kan jag se skönheten även i ett stenbrott”, skrev på äldre dar Evert Taube. ”Jag kan till och med förvåna mig över att den kubistiska målarkonsten uppstod i Paris och inte här på Bohus-Malmön.”

Jag inleder årets bohuslänska resa i Strömstad, som behållit sin karaktär av småstadsidyll – trots att stan numera årligen besöks av hundratusentals turister; till övervägande delen norrmän som väller in för att shoppa till lågpris. Affärsmännen gnuggar händerna och utanför Strömstad har flera köpcentra smällts upp för att ta emot den värsta anstormningen.

År 1717 anfölls Strömstad av en dansk flottstyrka – men försöket slogs tillbaka på Laholmen, där för övrigt det gamla badhotellet nu tagits över av Scandic.

Det finns många övernattningsmöjligheter i Strömstad, varifrån man även avreser med båt till de nästan bilfria Kosteröarna, längst ut i havsbandet.

Själv bodde jag på Strömstad spa, norr om hamnen. De djärvt ritade byggnaderna erbjuder en skön, samtida atmosfär, särskilt i bar- och restaurangavdelningen. Totalt 232 rum, varav en rad generösa sviter. Välj rum som vetter mot hamnen och med panoramautsikt över Strömstad.

Bäst av allt – förutom den ovanligt stora frukostbuffén – är spaavdelningen i två våningar, med bassäng med jetströmmar, Kneippenvandring mellan kallt och varmt vatten och diverse bastuanläggningar.

På väg söderut mot Smögen rekommenderas stopp i Grebbestad, Fjällbacka och Gerlesborg (kafé och konstutställningar). Missa heller inte naturreservatet Tjurpannan nära Havstensstund: här möter den bohuslänska naturen när den är som vackrast.

Smögen är den lika självklara som klassiska anhalten för resenärer i Bohuslän. Den nästan kilometerlånga bryggan längs hamnen, med butiker, restauranger och fiskaffärer (och en musselrestaurang som ersatt gamla Magasinet), är en Europaunik miljö som upptäcks av allt fler. Toppa vistelsen genom att prova de magnifika vandringslederna (Sandön rekommenderas särskilt) och genom att ta färjan ut till klipparadiset Hållön, med en lagun med turkosblått vatten.

Förnämligast bor man på nyrenoverade Smögens havsbad, men det finns även nya spännande alternativ – exempelvis Wallentinska huset vid Smögenbryggan, byggt 1918 av riksdagsmannen Carl Wallentin men nu förvandlat till ett hotell med personligt inredda rum och med förtrollande läge precis vid kajen. Jag bodde på andra våningen, med utsikt över folk- och båtlivet strax nedanför. Frukost intas på närbelägna Café skäret, vid inloppet till Smögenbryggan och fiskehallarna.

Ännu kan man köpa färska räkor och fisk vid fiskeauktionsbyggnaden, men fisket är tyvärr på stark nedgång. Ännu på 70-talet låg de vita fisketrålarna i flerdubbla led längs Smögenbryggan. Nu har fritidsbåtarna helt tagit över och de få kvarvarande fiskebåtarna angör istället mindre kaj strax österut.

Vill man köpa fisk direkt från en trålare rekommenderas kajen i Kungshamn där m/s Ocean lägger till. Där är dessutom räkorna långt billigare än i trendiga Smögen. I Kungshamn rekommenderas även besök på restaurang Havsnära, vid kajen nära Smögenbron.

Innan brons tillkomst 1970 reste många till Smögen med taxibåtarna Zita, med hemmahamn i Kungshamn. Verksamheten startade 1927 men växte snabbt; idag drivs den fortsatt av Martin Karlsson, fjärde generationen skeppare, som bjuder på en tur med klassiska Zita III; en storvulen snipa byggd 1962 och som kan göra rundturer med både större och mindre sällskap.

”Jag tror på långsiktighet och att låta företaget växa långsamt; att respektera arvet men samtidigt blicka framåt och möta morgondagens krav”, säger Martin Karlsson – en lika erfaren skeppare som guide.

Strax söder om Kungshamn – än idag har en betydande fiskeindustri – ligger anrika Wiggersviks camping. Numera finns även nybyggda stugor av hög kvalité; själv provade jag en av de mer lyxiga varianterna, högt upp på en sluttning. Från terrassen panoramautsikt över skärgården, ända bort till Lysekils högt belägna kyrka, som byggdes för att även fungera som sjömärke.

Wiggerswik drivs av tredje generationen av den lantbrukarfamilj som 1947 inledde campingverksamheten genom att låta en förbipasserande tälta i kohagen nere vid viken. År 2018 har kohagen förvandlats till en av Västkustens familjevänligaste campingplatser. Servicehusen inrymmer bland annat relaxavdelning och en restaurang.

Text: Björn Gustavsson
Foto: Eva Green