Tarsier på Filippinerna. Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Tarsier – det filippinska spökdjuret

Ögonen är större än hjärnan, de kan vrida på huvudet 180 grader och ryms i en vuxen mans hand. Det handlar om den unika Tarsiern, en utrotningshotad däggdjursart som lever på ett fåtal platser i Sydostasien och som i den filippinska folktron betraktas som ett spökdjur.

Nu finns bara mellan fem- och tiotusen djur kvar, enligt Philippine Tarsier Foundation som driver ett över 130 hektar stort reservat i provinsen Bohol i Filippinerna.

Omkring 45 minuters bilresa från provinshuvudstaden Tagbilaran på ön Bohol, ligger stiftelsen Philippine Tarsier Foundation, (PTF). Det är en idéell organisation som arbetar för att bevara en av världens minsta primater – den utrotningshotade unika Tarsiern. Platsen är ett utbildningscenter och reservat på över 130 hektar, där djurens naturliga beteenden kan bevaras.

Philippine Tarsier Foundation

Man uppskattar att det finns omkring 150 Tarsierdjur i PTF:s reservat och lyckligtvis ökar antalet födslar, berättar Bernard, en av guiderna.

Tarsiern lever i träd och buskar. Med hjälp av de små benen, fingrarna försedda med sugkoppar och den långa svansen – som är betydligt längre än kroppen –  tar de sig svingande, klättrande och hoppande fram i grenverken.

Philippine Tarsier Foundation, Foto: Bo E Rosén

Voluminösa ögon

Dagarna tillbringar de på någon gren inbäddad bland löven – sömnigt vilande. Tarsiern är ett nattdjur. De voluminösa ögonen och förmågan att kunna vrida huvudet 180 grader, gör dem till mycket skickliga nattjägare.

Tarsierna är extremt skygga djur. Minsta lövprassel får de spetsiga öronen att reagera. De livnär sig i första hand på insekter och ödlor. Trädstammarna i reservatets skogar och djungler är fulla av småkryp. När den fångat ett byte ger de ifrån sig ett ljud ungefär som en hög ton eller ett kvitter som påminner om gräshoppans läte. Grodor, små fåglar och fladdermöss är också mat för en Tarsier. De jagar genom att hoppa på sitt byte som en groda. Upp till tre meter är inte ovanligt. De kan till och med fånga en fågel i flykt!

Philippine Tarsier Foundation, Foto: Bo E Rosén

Tyst smygande

I reservatet kan man tillsammans med en av PTF:s guider, en stor portion tålamod, lugnt och tyst smyga i det täta buskaget och få se en Tarsier i sin naturliga miljö. Det brukar nästan alltid finnas ett par stycken som håller till i informationsbyggnadens omgivande träd och buskage. De tycks vara vana vid mänsklig kontakt och låter sig ibland tittas på under dagen när de vilar på en gren. Men det är absolut förbjudet att mata eller försöka röra vid djuren, upplyser min guide Bernard mig om.

Liksom för många andra djur bidrar en allt värre skövling av regnskogen till att hota Tarsierns fortsatta existens. Nu finns bara mellan fem- och tiotusen Tarsierdjur kvar i hela världen, enligt PTF som också har ett nära samarbete med det filippinska Naturvårdsverket och olika turistorganisationer i dessa frågor.

Begår självmord

Tjuvjakt är något som också hotar djurets överlevnad. Att köpa en uppstoppad Tariser eller levande att ha som sällskapsdjur, är strängt förbjudet, men var tidigare vanligt förekommande. Djuren smugglades bland annat till Japan och Europa. Men få av dem överlever. Tarsier som hålls i fångenskap är kända för att begå självmord, även om de har mycket fysisk kontakt med människor. De slår sitt huvud mot något hårt föremål eller i burväggen.

Det finns också Tarsierdjur på andra platser i Filippinerna. På öarna Leyte, Mindano och Samar finns det djur som, på grund av sin långa isolering på öarna, troligtvis är av en annan tarsierart.

Fyra arter är kända enligt PTF: På Borneo och i Sumatra lever Tarsius bancanus, i Sulawesi lever Tarsius spektrum samt dvärgarten Tarsius pumillis, och på Filippinerna finns Tarsius syrichta.

Den filippinska Tarsiern är känd för att leva ensam. Men släktingar till den på Borneo och Indonesien påstås leva familjevis.

Philippine Tarsier Foundation, Foto: Bo E Rosén

Forskare från hela världen

Till PTF – som varit verksamt sedan 1996 och finansierar sin verksamhet genom bidrag och donationer – kommer forskare och intresserade från hela världen som värnar om Tarsierns överlevnad. I centrets byggnad, finns personal som gärna svarar på frågor, och i biblioteket finns litteratur om djurlivet i Filippinerna och då speciellt om Tarisern.

Entré till Philippine Tarsier Foundations reservat: 50 Peso, cirka 9 kronor!

Text och foto: Bo E. Rosén