Spanska trappan i Rom - Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Spansk trappa för fransk överklass – i Italien

Spanska trappan i Rom är en av stadens stora turistmagneter. Namnet till trots ritades den av en italienare, men antagligen för förmögna fransmän.

I den nordöstra delen av Rom ligger den omtalade spanska trappan – som egentligen inte alls är särskilt spansk – vid ett av roms berömda torg, Piazza di Spagna, (spanska torget).

Förmodligen har både trappan och torget fått sitt namn då Spaniens ambassadör vid påveämbetet hade sitt säte på platsen under 1600-talet, och området ansågs som spanskt territorium.

Trappan är ritad av den italienska arkitekten Franceso de Sanctis, (1693-1740) och uppfördes omkring år 1723 med hjälp pengar från Frankrikes kung Ludvig XV, (1710-1774). Den franske kungen var en regent – berättas det – som föredrog hovlivets fester, jakter och ett gäng älskarinnor hellre än regeringsarbetet.

Lerig väg till kyrkan

Anledningen till trappbygget var den franska överklassens missnöje med vägen upp för kullen Pincio till den franska kyrkan Trinitá dei Monti, som uppförts på höjden omkring år 1520. På den tiden låg kullen utanför det antika roms stadsgräns och vägen till kyrkan var kanske en primitiv stig uppför en lerig gräsklädd kulle. Vem vet, kanske var det inte tillräckligt ståtligt för den fisförnäma franska societeten att gå på den!

Spanska torget i Rom - Foto: Bo E Rosén, Resekoll.se

Spanska torget

Nedanför trappan ligger Piazza di Spagna, (spanska torget). Både Rom och torget var ett välkänt turistmål redan på 1700- och 1800-talen. Kring torget låg de bästa hotellen. En del resenärer var intresserade av det som då förevisades av antikens makalösa kulturarv, eller bara att flanera i Rom och insupa atmosfären. Andra var konstnärer och författare som sökte inspiration. Bland andra Johann Wolfgang von Goethe, (1749-1832) och poeten John Keats (1795-1821). Huset där han bodde fram till sin död är numera förvandlad till ett museum.

Fontana della Barcaccia

På torget vid trappan finns en fontän, Fontana della Barcaccia formad son en sjunken båt från år 1627 av den italienska skulptören Pietro Bernini. Det är ett minnesmärke över den stora översvämningen år 1598 då floden Tibern lade nästan hela Rom under vatten och en båt gick på grund på platsen. Fontänen har liksom spanska trappan blivit en oas för både romare och trötta turister. Här kan man sitta, vila och titta på folk.

Fashionabel shopping

En annan symbol från svunna tider är Caffé Greco på Via dei Condotti 86, inte långt från spanska trappan. Cafeét öppnad år 1760 och är Roms äldsta! Här har tunga kort som Frans List, Henrik Ibsen, Richard Wagner och Giacomo Casanova – för att nämna några historiska figurer – druckit sitt kaffe och öl.
På samma gata börjar också Roms fashionabla shoppingdistrikt. En promenad längs Via dei Condotti och på de närliggande gatorna för att titta på det eleganta utbudet i modebutikerna, är på sätt och vis ett måste vid ett besök i Rom. Här har berömda klädskapare som Armani, Gucci, Prada och Valentino exklusiva affärer med kläder som kostar skjortan!

Text och foto: Bo E. Rosén