Världens bästa och sämsta flygplatser 2019

Andelen flygförseningar bara ökar och ökar. Av den anledningen tänkte vi i dag lista de värsta och de minst utsatta flygplatserna.

Att tågtrafiken är opålitlig är ett faktum som de flesta vid det här laget har vant sig vid. Har man en viktig tid att passa, väljer många att ta ett tidigare tåg eller till och med åka dagen innan. Tågförseningarna tas mer eller mindre med en axelryckning.

Frågan är om vi inte är på väg in i samma avtrubbade acceptans även när det kommer till flygtrafiken. De senaste åren har nämligen andelen flygförseningar mångdubblats världen över, inte minst här i Europa. Ett land som ständigt brottas med förseningar är exempelvis England. När Resekoll besökte Heathrow fick vi bevittna kaoset med våra egna ögon.

Informationssidan AirHelp, som jobbar med att förbättra reseupplevelsen för flygresenärer världen över och informera om nödvändighet att söka ersättning vid inställt flyg, har gjort ett eget index där de informerar om flygplatsernas punktlighet på en 1 till 10-skala. Allra bäst är Bryssel, södra Charleroi flygplats med 8,6 av 10 i betyg. Värst drabbat är Kuwaits internationella flygplats, med blotta 4,3 av 10 i betyg. Tätt följt av Lissabon flygplats (4,7/10).

Men vad är det då som gör att flygbolagen misslyckas med att hålla sina utlovade tider? Jo, detta beror på framförallt två saker: för det första tycks flygplatserna vara obotliga tidsoptimister. Fler avgångar avgår per dag än vad de faktiskt lyckas hantera. För det andra har både flygbolagen och flygplatserna drabbats av en hel del strejker de senaste åren.

Nu i våras hade exempelvis SAS problem med detta när piloterna, under en veckas tid, gick på strejk. Enligt Aftonbladet påverkade strejken, blott under torsdagen, 709 avgångar och under hela perioden drabbades över 380 000 resenärer av inställda avgångar.

Världens bästa och sämsta flygplatser

Om vi ser till AirHelps lista över flygplatsernas punktlighet kan vi utläsa att följande fem tillhör världens bästa:

  1. Bryssel södra Charleroi flygplats (8.6/10)
  2. Moskva – Sheremetyevos internationella flygplats (8,5/10)
  3. Viracopos internationella flygplats, Brasilien (8,4/10)
  4. Afonso Penas internationella flygplats, Brasilien (8,4/10)
  5. Tokyo – Hanedas internationella flygplats (8,4/10)

Bara två av de mest punktliga flygplatserna i världen ligger alltså i Europa, medan de andra ligger i Sydamerika och Asien. Om vi expanderar listan till 10 stycken, kan vi utläsa att bara 4 av 10 ligger i Europa. Vänder vi på steken och ser till flygplatserna som har sämst punktlighet i världen, ser siffrorna lite annorlunda ut:

  1. Kuwaits internationella flygplats (4,3/10)
  2. Lissabon flygplats (4,7/10)
  3. Eindhoven flygplats, Nederländerna (4,9/10)
  4. Maltas internationella flygplats (5,0/10)
  5. Manchester flygplats, England (5,2/10)

Här kan vi se att hela fyra av de fem värsta flygplatserna i världen ligger i Europa. Expanderar vi listan till 10 kandidater, ligger 7 av 10 i Europa. Att vår kontinent är hårt drabbad av flygförseningar går med andra ord inte att bortse från.

Genom att uppmärksamma detta problemet och uppmana resenärerna att inte låta flygbolagens bristfälliga tidsplanering normaliseras, hoppas vi att AirHelp kan presentera mer positiva siffror framöver.