Tempel i Bangkok. Foto: Bo E Rosén

På besök hos kungen av Siam

I Bangkok, Thailands huvudstad, finns en sagovärld – kungen av Siams palatsområde. Innanför palatsets två kilometer långa mur finns ett av stadens berömda turistmål, Grande Palace, ett 945 kvadratmeter stort tempelområde från 1872.

Bland de hundratals rikt dekorerade byggnaderna finns det unika templet Wat Phra Kaew med den världsberömda nationalhelgedomen: ”Den gröna smaragdbuddhan”!

Denna sex decimeter stora skulptur, formad ur en jadesten och placerad på en hög piedestal, är en av världens heligaste buddhafigurer.

Tempel i Bangkok. Foto: Bo E Rosén

Mysterium

Buddhafiguren är klädd i en praktfull skrud av guld och juvelbroderier som glänser och gnistrar i det svagt belysta templet. Tre gånger om året byts klädesdräkten ut, en för varje årstid i Asien; den heta, svala och regniga perioden. Det är Thailands konung Bhumibol Adulyadej som själv byter dräkt på klenoden.

Hur gammal smaragdbuddhan är eller varifrån den kommer är höljt i dunkel, men troligtvis härstammar den från Sri Lanka.

Det var i början av 1500-talet i staden Chiang Rai belägen i norra Thailand som den upp-täcktes när en buddhistisk stenhelgedom splittrades efter ett blixtnedslag. Vem som gömt figuren inuti stenen är fortfarande ett mysterium.

Tempel i Bangkok. Foto: Bo E Rosén

Krigsbyte

Ett rykte uppstod om att buddhafiguren gav innehavaren ett långt och lyckligt liv. Men i strider med grannlandet Laos förlorade man den. I över 200 år fanns den att beskåda i Laos huvudstad Vientiane.

Men när den thailändske kungen Rama I intog Vientiane år 1779, tog han tillbaka klenoden!

På palatsområdet finns tempel med tak förgyllda med bladguld och många rikt smyckade buddhistiska helgedomar som underhålls av speciella hantverkare och buddhistmunkar. Men templen är inte hemvist för munkarna. Det är endast vid stora religiösa högtider som de bor i dem.

Buddhafigur i Bangkok. Foto: Bo E Rosén

Buddhafigurernas form varierar. Den klassiska och mest berömda stilen med de halvslutna ögonen, det ovala ansiktet och det vänliga leendet kallas Sukothai, en stil som uttrycker kontemplation, frid och medlidande.

Men här finns också grymt grimaserande jättefigurer, demoner, drakar och lejon utskurna i trä och sten som vaktar templen.

Tempel i Bangkok. Foto: Bo E Rosén

Kungliga palatset

Det 945 kvadratmeter stora tempelområdet innehåller över hundra rikt dekorerade byggnader, men endast en mindre del av området är öppet för allmänheten.

I Thailand finns omkring 30 000 buddhisttempel.

På området ligger också det kungliga palatset som stod färdigt år 1882. Det är uppfört i thailändsk stil i kombination med italiensk renässans och består av flera byggnader. Numera använder kung Bhumibol detta palats endast vid stora ceremoniella tillställningar.

Förr i tiden hette landet Siam. Först 1939 antogs det nuvarande namnet Thailand.

Text och foto: Bo E Rosén