New York för första gången

Första gången i NYC? Grattis! Då har du några otroligt häftiga dagar att se fram emot. Här är fem saker du inte bör missa. Av Lisa Bjerre.

1. Ta en båttur runt Manhattan

Att se Manhattan från vattnet är vackert, mysigt och ger en bra överblick över staden. Det finns två turer: en som tar två timmar och en som tar tre timmar. På tretimmarsturen åker du hela vägen runt [simpletag]Manhattan[/simpletag], på tvåtimmarsrutten vänder du halvvägs. Båda är bra – ta den du känner att du har tid och ork till. Det här är också ett utmärkt tillfälle att se Frihetsgudinnan från nära håll. Båtarna avgår från pir 83, mer info och vägbeskrivning finns här: www.circleline42.com.

 

The Lion King in New York at Resekoll.se

2. Se en musikal på Broadway

En riktigt bra föreställning får våra svenska kvalitetsproduktioner att framstå som högstadieshower. Det är helt enkelt makalöst bra. En varm rekommendation får The Lion King, alltså Disneyproduktionen Lejonkungen. Kostymer, ljus och musik – allt är alldeles fantastiskt. Läs mer om the Lion King här!

 

New York bus at Resekoll.se

3. Upptäck staden från bussarna

Köp ett Metrocard – för 25 dollar fÃ¥r du resa hur mycket du vill i en vecka, för 7 dollar räcker kortet en dag. Enkelresor kostar annars 2 dollar och du mÃ¥ste betala i mynt.

Det finns massor av bra busslinjer, och du kan lätt få tag i en turlista på en tunnelbanestation, bara fråga i en kassa. De flesta bussarna följer en aveny eller en gata vilket gör det ganska enkelt att hitta rätt. Vid rusningstid kan det vara trögt i trafiken, och då är tunnelbanan effektivare, men i andra fall är buss både roligare, trevligare och bättre sight-seeing. Dessutom slipper du springa i alla långa, trånga t-banegångar.

 

Times Square at Resekoll.se Photo: Christian von Essen 

4. Shoppa loss

Med den låga dollarn är det mycket som är billigare i New York. En av de roligaste sakerna är hemelektronikprylar, som är hela 20-30 procent billigare än hemma. Du kan spara flera sköna hundralappar på att köpa din [simpletag]iPod[/simpletag] här, eller varför inte satsa på en härligt billig systemkamera? En välsorterad prylbutik är B&H, som dessutom har en postorderbutik vilket gör att du kan spana in alla prylar på webben innan du åker: www.bhphotovideo.com

Är du osäker på vad du ska köpa kan du få inspiration och tips på Prylkoll.se och Fotokoll.se.

Missa heller inte att köpa billigt [simpletag]smink[/simpletag] på Sephora. De har en flaggskeppsbutik på [simpletag]Times Square[/simpletag] som är kanonbra. Förhandskika på sortimentet här: www.sephora.com.

 

Central Park at Resekoll.se Photo: Christian von Essen

5. Strosa i Central Park

Det är svårt att förstå hur stort Central Park är innan man kommer dit. Det är inte en park i vanlig mening som exempelvis Hyde Park i London, utan det är ett enormt grönområde som tar upp en stor del av stadens yta. Att se hela området skulle kräva flera timmars promenad. Ta med en bra karta, har du tur finns det i din guidebok – Lonely Planets NYC-guide innehåller till exempel en riktigt bra [simpletag]Central Park[/simpletag]-guide.

En bra hållpunkt att utgå från är Strawberry hills och minnesstenen som lagts till John Lennons minne alldeles intill hans lägenhet i Dakota Building på Femte avenyn. Det är en plats de flesta vill se och sen är det bara att strosa vidare. Avsluta gärna med ett besök på det fina museet Metropolitan, som ligger på andra sidan parken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *